Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Slovensko se po útoku na premiéra ocitlo v ohrožení – Petr Šabata

Střelecký útok na slovenského premiéra Roberta Fica je zavrženíhodný, nepřijatelný a velmi nebezpečný pro Slovensko. A protože je to náš nejbližší soused, je to čin ohrožující zprostředkovaně i Česko.

Foto: David Neff, Novinky

Petr Šabata

Článek

Napětí ve slovenské společnosti bylo zřetelné před volbami do Národní rady vloni na podzim, které vyhrál právě Robert Fico a sestavil svoji čtvrtou vládu. Spíše se dál stupňovalo po prvních krocích jeho kabinetu - změnách v trestní legislativě, v pravidlech pro veřejnoprávní média, nevládní organizace, v tlaku na soudce i policii. A kampaň před volbou prezidentskou před pár týdny společnosti klidu určitě nepřidala.

Jedna věc je napětí, politické útoky, někdy i hluboko podpásové, ale násilný útok na předsedu vlády je existenčním ohrožením základní společenské dohody a demokracie v zemi.

Co bude dál? Cestu k uklidnění popsala prezidentka Zuzana Čaputová: čin označila za hrozný a zákeřný, za nejdůležitější považuje, aby se Robert Fico co nejdříve uzdravil. „Nenávistná rétorika, které jsme ve společnosti svědky, vede k nenávistným činům. Prosím, zastavme to!“ apelovala. V podobném tónu jsou i ohlasy hlav států z celého světa.

Jistě, ohavná událost může být tak silným varováním, že přivede politiky, rozhádané skupiny, voliče rozdělené do dvou táborů k hledání cest ke smíru. Opoziční Progresivní Slovensko ihned odvolalo protest plánovaný do Bratislavy proti novému zákonu, jímž si vláda podřídila veřejnoprávní rozhlas a televizi a který se ve středu projednával v parlamentu.

Ale je tu také druhá varianta vývoje: předseda koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko prohlásil: „Začíná politická válka.“ Obvinil média a jmenovitě řadu politiků, celé opozici vzkázal, aby zalezla, a oznámil změny zákonů podobných těm o médiích a ujistil všechny, že se teď koalice už nenechá zastavit.

Představitelé Ficova Směru a strany Hlas zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho byli naštěstí mnohem smířlivější, ale ve vládě dosud nechávali projít všechny nejkřiklavější nápady lidí Andreje Danka.

Americký prezident James Madison kdysi prohlásil, že tyranie (dnes bychom řekli smrtelné ohrožení demokracie) vzniká „díky nějaké vhodně nastalé krizi“. Ve slovenské vládní koalici jsou nepochybně cynici, kteří by rádi využili střelbu na premiéra k drakonickému zpřísnění bezpečnostních pravidel v zemi, k omezení svobody slova, k potlačování občanského vzdoru.

Na jednom ukazateli na křižovatce, kde se Slovensko včera ocitlo, je napsáno: Zastavme to. Na druhém, který míří na opačnou stranu, ale stojí: Začíná politická válka.

Nejen ve vlastním zájmu přejme Slovákům rozvahu, chladnou hlavu a odolnost vůči strachu. A Robertovi Ficovi dlouhý život.

EXPRESS NOVINEK: Atentát na Roberta Fica

Podcasty a pořady

Výběr článků

Načítám