Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Síkela a srážka s evropskou realitou – Alex Švamberk

Jozef Síkela nezíská vládou vysněný post eurokomisaře pro obchod nebo energetiku. Stane se – pokud bude komise schválena – komisařem pro mezinárodní partnerství. Vládní strany opakují slova předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, že bude spravovat v hlavním programu Global Gateway portfolio 300 miliard eur na investice ročně.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Premiér Petr Fiala dodal, že bude mít největší rozpočet, o kterém kdy český eurokomisař rozhodoval. Pravdu však děl i místopředseda ANO Karel Havlíček, když mluvil o neviditelném portfoliu. Většina lidí – včetně mě – ani netušila, že tu je nějaký eurokomisař pro mezinárodní partnerství.

Nic na tom nemění, že komplex budov, ve kterém sídlí příslušný úřad, je nejrozsáhlejší a objem investic je skutečně velký. Jenomže jde o investice do zemí v Africe, Asii a Latinské Americe. Zmíněných 300 miliard eur ročně jde na strategii Global Gateway, což je v orwellovském unijním newspeaku budování „udržitelných a spolehlivých spojení, které fungují ve prospěch planety“. Není to další bruselská blbina, jak by se mohlo zdát. Jedná se především o budování infrastruktury mající zajistit bezpečnost dodavatelských řetězců, ale také o prachobyčejné, ale velmi důležité prosazování unijních ekonomických zájmů. Řada zemí, do kterých se investuje, má velké surovinové zdroje, které se snaží získat Čína. Jen se z textu o Global Gateway omáčka o „dodržování nejvyšších environmentálních norem“.

Dodržovat se mají i normy pracovní, což je důležité, aby země třetího světa, jak se jim za mého mládí říkalo, nemohly tlačit cenu výrobků dolů proto, že umožňují z pracujících doslova sedřít kůži, což vede k dumpingu. Spolu s investicemi do zdravotní sítě v těchto zemí by to mělo vést k tomu, že bude méně lidí chtít z těchto rozvojových peklíček odejít do bohaté Evropy s jejím zajištěným sociálním systémem. Poklesne tím tlak na migraci.

EXPRESS NOVINEK: Síkelovo portfolio v Evropské komisi

Express

Při podrobnější analýze je vidět, že jde skutečně o důležité portfolio. Současně ale jde o skoro sebevražednou misi, protože šance na úspěch jsou menší než šance našich fotbalistů postoupit na mistrovství světa. Kdyby se Síkelovi podařilo dosáhnout alespoň některých z cílů, bylo by to pro EU – a tedy i pro nás – dobré. Ale otevřeně řečeno, šance je malá, jak ukazují dlouhá léta pomoci rozvojovým zemím. Její většina není efektivní a profituje z ní jen malá část lidí navázaných na elity. Úspěchem by bylo i to, kdyby se podařilo lépe kontrolovat využití této pomoci, protože jde o peníze z našich kapes.

Problematika je však natolik složitá a vzdálená, že v ní nikdo ani moc velký úspěch neočekává, takže zisk tohoto postu pochopitelně velké nadšení nevyvolává. Je to druhořadé bojiště. Význam Síkelova portfolia je menší než význam komisařů pro energetiku a obchod, jejichž kroky mají větší a dříve viditelný efekt na fungování. Jenomže komisařem pro obchod a ekonomickou bezpečnost bude Slovák Maroš Šefčovič a komisařem pro energetiku Dán Dan Jørgensen. Mluví se o tom, že tyto významné posty získaly země, které nejsou zrovna probruselské. Jenomže Dánsko není protiunijní, jen se stavělo proti neřízené migraci. A nerozhodovalo ani to, jestli země nominovaly ženy nebo zda přijaly euro - Dánsko má podobně jako ČR vlastní měnu.

Vybraná jména ale ukázala, jak důležité jsou pro zisk ekonomicky významného portfolia politické zkušenosti nominantů, zejména ty z Bruselu. Šefčovič byl od listopadu 2014 místopředsedou Evropské komise a Jørgensen zastával ministerské posty od roku 2013 a předtím byl deset let poslancem Evropského parlamentu. Z toho je patrné, že snaha získat takto významná portfolia nemůže začínat pár měsíců předtím, než se mají navrhnout jména nových komisařů. Nelze je na poslední chvíli vytahovat jako králíky z klobouku kouzelníka Pokustóna.

Vláda a vládní strany by také měly lépe vážit slova a nevytvářet dojem, že musíme mít v EU na starosti právě energetiku nebo obchod, čehož se média chytnou, a pak přesvědčovat, jak je získané portfolio důležité. Zbytečně si nabíhají na vidle, což se jim děje opakovaně.

Velké zklamání pro Česko. Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství

Ekonomika

Související články

Síkela bude pátým českým eurokomisařem

Josef Síkela bude pátým českým eurokomisařem. Jeho předchůdci měli na starosti zaměstnanost, rozšíření EU nebo ochranu spotřebitele a rovná práva.

Výběr článků

Načítám