Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Severokorejská karta – Alex Švamberk

O přítomnosti severokorejských vojáků v oblasti bojů na Ukrajině nemůže být pochyb. Už proto, že KLDR dodává do Ruska nejen dělostřeleckou munici, ale také balistické rakety. Těžko si představit, že by severokorejští vojáci nebyli u ostrého nasazení raket KN-23 a spokojili se jen s tím, co jim Rusové řeknou.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

U fronty nebudou jen příslušníci raketového dělostřelectva, Severokorejci se rádi přiučí, jak vedou Rusové válku a jak využívají jednotlivé zbraně, když už mají dohodu o obranné spolupráci.

Ruská taktika je sice docela zastaralá, ale je dál než severokorejská. Dokonce nelze vyloučit, že u fronty nějací Severokorejci padli, i když to Moskva popírá. Mohli být zasaženi raketou.

Zatím však nejsou žádné jednoznačné zprávy, že by se Severokorejci zapojili do bojů. Vyloučit to nelze, muži ochotní a schopní bojovat na frontě nedocházejí jen Ukrajině, nedostává se jich ani ruským ozbrojeným silám.

O výstavbě severokorejského praporu o síle 3000 mužů, což by byly spíše dva až tři prapory, však žádné důkazy nejsou, natož o výcviku 12 tisíc mužů. Spoléhat se jen na vyjádření Kyjeva a Jižní Koreje nejde. Obavy Ukrajiny však nelze brát na lehkou váhu.

Ukrajina, jejíž pluky řídnou, po většinu času ustupuje a čelit útoku dalších tisícovek vojáků – pokud by se KLDR zapojila, jistě by neskončila u dvou tří praporů – by pro ni bylo těžké, když dodávky zbraní a munice ze Západu slábnou.

Otázkou je, zda by Moskva šla do rizika nasazení severokorejských jednotek, i když každý kanónenfutr je dobrý. To není pár desítek či stovek lidí naverbovaných po celém světě, zejména v chudých afrických, arabských či středoasijských zemích. Pokud by byly nasazeny pravidelné jednotky KLDR, bylo by to zapojení další země do války – už čtvrté. Nezapomínejme, že kromě Ruska a Ukrajiny je podle mezinárodního práva zapojeno i Bělorusko, neboť poskytlo své území pro ruský útok. Ani to však své vojáky na Ukrajině nenasadilo.

Severní Koreji jsou nějaké další mezinárodní sankce jedno. Rusko je může vetovat, případně se zdržet hlasování. Na KLDR je uvaleno už tolik sankcí, které Pchjongjang obchází, seč to jde, že na nějakých dalších nezáleží.

Moskva by sice mohla tvrdit, jak to dělal Peking po zapojení Číňanů do Korejské války, že jde o lidové dobrovolníky, kteří se už nemohli dívat na utrpení ruského lidu pod útoky fašistů podporovaných USA. A stejně jako tehdy ani nyní by vysvětlení o dobrovolnících nikdo nevěřil, tak jako nikdo nevěřil prohlášení Moskvy v letech 2014 a 2015, že ruští vojáci, kteří bojovali na Donbasu, tam vyrazili o své dovolené… a jen tak mimochodem si s sebou vzali zbraně včetně pár obrněných transportérů.

Rusko by však jejich nasazením otevřelo Pandořinu skříňku rozšíření konfliktu. Kdyby tam mohly bojovat severokorejské jednotky, proč by na druhé straně nemohly bojovat některé západní… třeba litevské, protože si lze obtížně představit, že by tam hned nějaký prapor vyslali Němci nebo Francouzi. Ale mohli by to udělat Britové nebo možná nějaký jiný stát.

Také by to mohlo změnit názor západních politiků na restrikce pro dodávané zbraně. Když Rusko nasazuje severokorejské vojáky, tak bychom měli dovolit Ukrajincům útoky na ruský týl. Jestli je nějaká země parvenu, tak rozhodně KLDR.

Ovšem i vysílání specialistů je nebezpečné. Kdyby se Severokorejci přiučili lepší taktice, nebylo by to dobré pro Jižní Koreu, která už nyní čelí rostoucímu tlaku Kimova režimu kvůli údajnému vysílání dronů s letáky nad Pchjongjangem. Nelze zapomínat, jak snadno se v roce 1950 prohnali Korejským poloostrovem Severokorejci vedeni zkušenými veterány z čínské občanské války, kteří bojovali na straně Mao Ce-tunga. Jednotky OSN pod vedením Američanů je měly velký problém zastavit. Zopakování něčeho podobného nehrozí, ale opatrnosti není nazbyt. Rusku je potřeba poslat jasnější vzkaz, že už nyní překročilo všechny meze a neprojde mu to.

Severokorejští vojáci v Rusku? Akt zoufalství, hodnotí Britové

Evropa

Výběr článků

Načítám