Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Proč je potřeba schválit dětský certifikát? Kvůli dětem – Pod svícnem

Aktualizováno

Taky vám to připadá na první pohled tak jednoduché? Máme tady pár medializovaných případů, kdy se učitel, pečovatel o děti na táboře či lektor nějakého kroužku dopustil znásilnění malých dětí. A když používáme slovo „znásilnění“, myslíme znásilnění v tom slova smyslu, jak jej chápe dnešní trestní zákoník. Pojďme si to tedy představit, koukat stranou ani nemůžeme. Jde o osahávání, prst v konečníku jedenáctiletých chlapců, znásilnění osmiletých žaček se vším, co si představíte, že můžete v téhle oblasti jeden druhému dělat.

Foto: Novinky

Michaela Studená a Barbora Urbanová z iniciativy Pod svícnem

Článek

To, že tyhle trestné činy náš systém chápe jako pohlavní zneužití, už jsme několikrát vysvětlovaly a něco jsme s tím udělaly. V rámci redefinice znásilnění se prosadilo tzv. znásilnění z podstaty s věkovou hranicí 12 let. Každé dítě pod touto věkovou hranicí bude v případě sexuální aktivity ze strany dospělého bráno za znásilněné, tečka. Proč? Protože nemůže rozumět tomu, co se mu děje, rozhodně není v pozici, že by to mohlo chtít. Nezapomínejme, že sex není čurání, nemusíte ho mít. A pokud vás svádí jedenáctileté dítě, podlehnout nemusíte.

Tak, s tím bychom se vypořádali. Znamená to tvrdší tresty než jenom podmínky. Nicméně co nám to neřeší, to je velký problém ve školství nebo ve volnočasových aktivitách. Musíme si uvědomit, že pokud existuje člověk, který chce ubližovat dítěti a vynutit si na něm sexuální aktivitu, není nic jednoduššího, než si založit kroužek čehokoliv. Pozor, nechceme být konkrétní, ať neublížíme těm poctivým organizátorům kroužků.

Tím rozhodně neříkáme, že všichni lektoři jazyků či sportu jsou sexuální predátoři, ale můžou mezi nimi takoví být. Jsou na děti extrémně milí, rozumí si s nimi. Vy nemusíte nic poznat a nutno říct, že to není vaše vina, oni jsou takoví lidé sakra dobří v tom, co dělají. Fuj, při psaní té poslední věty jsme se úplně otřásly.

Ale co můžeme udělat my a čím můžeme zvýšit ochranu vašich i našich dětí, je zajištění, aby člověk, který to už jednou udělal a dost možná za to dostal podmínku, s vašimi dětmi pracovat už nemohl. Předně ve školách, kde do toho stát může zasahovat nejjednodušeji, ty kroužky budou větší oříšek.

Jako řešení vidíme tzv. dětský certifikát. Není to nic nového. Něco podobného mají třeba v Dánsku už od roku 2005 (my tady nad tím vyšíváme už 2,5 roku).

Sexuální predátoři by profesně neměli přijít do styku s dětmi. Jak může pomoci dětský certifikát?

Pod svícnem

Osoba, která chce s dětmi mladšími 15 let pracovat, musí získat zvláštní typ osvědčení, představte si to jako zvláštní část trestního rejstříku. V něm totiž máme my všichni zapsané všechny tresty, které nám byly uloženy, i ty již zahlazené, které se neprojeví v normálním, obyčejném výpisu.

Tahle zvláštní část rejstříku bude „přístupná“ jen v případě vymezených trestných činů (znásilnění, pohlavní zneužití či sexuální nátlak). Pokud ji nebudete mít „čistou“, prostě práci ve škole nedostanete a jistě najdete jinou, která se dětí netýká. A my si myslíme, že je to tak správně. Důležité je zmínit, že do téhle části nebude mít přístup každý, uvidí ji pouze vybraní zaměstnavatelé, zejména školy.

Jak jsme už psaly. Vypadá to tak jednoduše. Tak co se děje, že už to tak dlouho trvá a tak dlouho se o tom mluví? Vysvětlením je to naše české ohlížení se na pachatele. Zdá se, že hodně lidem záleží víc na tom, jestli náhodou nebude pán, který v roce 2014 znásilňoval svou žačku, krácen na svém právu pracovat s dětmi, než na samotných dětech. Čest výjimkám, samozřejmě.

Případ z praxe

Od února 2024 vyšetřuje policie učitele ze základní školy v Boru u Tachova Vladimíra K. (42) kvůli intimnímu vztahu s jeho žačkou. Poté, co si nejprve vyslechl obvinění za ohrožování mravní výchovy dítěte a svádění k pohlavnímu styku, nyní jeho stíhání vyšetřovatelé rozšířili o další dva trestné činy.

Podle informací Novinek souvisí nová obvinění učitele s tím, že u něj kriminalisté našli nahé fotky poškozené. Už v minulosti skončil Vladimír K. u soudu kvůli pletkám se žákyní. V roce 2012 dostal podmínku za pohlavní zneužití 14leté dívky.

Soud mu ještě jako součást trestu uložil pětiletý zákaz práce pedagoga, po jehož vypršení si pedagog změnil příjmení a vrátil se do stejné základní školy v místě bydliště.

Jak uvedl ředitel školy Daniel Koblen, učitel mu při nástupu o některých detailech z předchozího případu neřekl. Při soudním líčení v minulosti Vladimír K. uvedl, že byl do žákyně zamilovaný a k sexu ji rozhodně nenutil.

Místo hledání způsobu, jak to udělat, se neustále dozvídáme řeči o retroaktivitě. No, stačí půl dne s internetovým vyhledávačem a pár chytrých lidí, kteří mají načtené judikáty Ústavního soudu, a zjistíte, že v podobných případech Ústavní soud dává přednost ochraně života a zdraví veřejnosti.

To, že se někdo jiný dozví o vašem závažném trestném činu z let předcházejících, není omezení tohoto pachatele a další trest, to se na to někteří politici dívají úplně špatně.

Protože nejde o postih, ale o stanovení podmínek pro práci s dětmi a právo pro učinění tohoto kroku mají zákonodárci.

Dětský certifikát má čas zhruba do září, aby se připravil, napsal a od září začal ve Sněmovně projednávat. Co chceme my, je jasné. Potřebujeme v tom vaši podporu, protože se zdá, že jinak se nic nestane. A my potřebujeme bojovat za naše děti.

Anketa

Souhlasíte se zavedením tzv. dětského certifikátu?
Ano
87,4 %
Ne
7,9 %
Nemám na to jasný názor
4,7 %
Celkem hlasovalo 317 čtenářů.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Výběr článků

Načítám