Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Papaláš v Hajanech – Alex Švamberk

Ministru školství Mikuláši Bekovi se 16. května nechtělo čekat v koloně na dálnici D1, kterou uzavřel požár kamionu převážejícího auta. S blikajícím majáčkem proto projel záchranářskou uličkou, aby byl včas v doma v Hajanech. Situace rozhodně nebyla taková, aby použil modrý majáček, ale kdo by nevyužil příležitost. A on ji má. Prostě papaláš.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Modré majáčky, jaké mají kromě jiných i vozidla politiků, se mohou používat jen v případě ohrožení nebo plnění zvláštních povinností pro stát. Tím asi cesta do Hajan nebyla, i když odtamtud poskytoval pan ministr rozhovor České televizi. Ale ani ten nebyl pro fungování státu klíčový, nic by se nestalo, kdyby se neuskutečnil.

Nemluvě o tom, že rozhovor mohl poskytovat na dálku i z auta v koloně, předpokládám, že má notebook, určitě služební, nebo kvalitní telefon s kamerou a dobrým připojením na internet…

Ale komu by se chtělo trčet v koloně, když je ta možnost… on nikdo není svatý, a jak se říká, příležitost dělá zloděje. Nevím, jestli skutečně ministr školství v míru v zemi, kde se nepáchají teroristické útoky a nezmítají jí masové protesty, potřebuje mít auto s majáčkem.

Uličkou jel domů ve čtvrtek večer a nešlo o jediný případ, kdy si pan ministr v pátek zkrátil pracovní dobu. Jasně, máme home office, takže lze pracovat i z domu, ale samozřejmě je potřeba naplánovat si cestu tak, aby se vše stihlo.

Nemluvě o tom, že pan ministr domů jezdit nemusel, dostává z peněz daňových poplatníků 57 tisíc měsíčně na byt v Praze. Není to žádná spartánská garsonka, ale byt v Břevnově s plochou 80 metrů čtverečních, aby tam mohl být s rodinou. Té je ale asi lépe v Hajanech. Zřejmě se tam všem lépe hajá. Pokud ale Bek nevydrží bez rodiny v Hajanech, a té se za ním do Prahy nechce, co ho nutí, aby porušoval předpisy a v době úspor čerpal velké náhrady z rozpočtu na náhrady za velký byt? Nikdo ho nenutil funkci brát a nikdo mu nebrání ji složit. Jenomže to neudělá.

Mnozí by jednali podobně. Proč nevyužít kromě práva přednostní jízdy i možnost mít proplacen velký byt v Praze. Jenomže většina tuto možnost nemá a pan ministr ano. Dělá tudíž přesně totéž, co dělali papaláši, komunističtí fousové, kteří využívali výhod z toho, že mají funkci. Nyní tu máme nové. Nelze se pak divit, že ministři a další vysocí politici jsou neoblíbení tak jako papaláši. Chovají se podobně. Místo toho, aby si Bek sypal popel na hlavu, reagoval na Primě, že „i z pohledu veřejnosti je ale důležité, aby se ministr věnoval své práci, než aby postával v kolonách“.

U ostatních lidí zřejmě není důležité, aby se věnovali své práci a nepostávali v kolonách. Je to neministerský póvl, o který je potřeba se starat jen před volbami. Práce ministra je prostě něco víc, tak jako je něco víc i samotný ministr a senátor.

Pokud mu vadí kolony, proč místo toho nemačká ministra dopravy, aby se konečně dostavěla páteřní síť dálnic, a ministra vnitra, aby se přísněji kontroloval technický stav vozidel – příčinou požáru byla zřejmě závada. Ale ono je nepříjemné se hádat s kolegy a je jednodušší použít modrý majáček.

Kdyby byl Bek chlap, tak by přiznal, že překročil nejen morální normy, ale i zákon, zaplatil pokutu a poskytl podrobnosti o pronájmu bytu, komu jej platí a jak ho využívá. Z peněz za byt se dala zaplatit nejen nějaká školní kuchařka, ale i asistent pedagoga, na které chybějí v rozpočtu prostředky. Nemluvě o tom, kolik stojí neustálé přejezdy pana ministra. I z toho by se dalo pro školy leccos pořídit.

Související články

Výběr článků

Načítám