Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kobra 11 na magistrále – Alex Švamberk

Noční zásah proti řidičům, kteří se rádi prohánějí ve svých vytuněných, tedy tuningově upravených autech, skončil v pátek 13. září tragicky. Policisté, kteří rychle jedoucí vůz pronásledovali, narazili do jiného auta. V něm zahynula mladá žena a byl zraněn mladý muž. Zranění byli ještě tři policisté.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Okolnosti srážky na křižovatce Wenzigovy a Sokolské známé nejsou. Ze záběru havarovaného služebního vozu, který má úplně zdeformovaný předek, je patrné, že policisté měli plynový pedál na podlaze, aby dojeli ujíždějící upravené vozidlo. Jestli jim tam řidič vjel z vedlejší ulice, nebo jen neuhnul, či to bylo ještě jinak, vyšetří Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Nebudu kritizovat, že to nedělá nezávislý orgán, i když bych to uvítal. Pokud však měli policisté zapnutý modrý maják, pak jim ostatní účastníci silničního provozu měli uvolnit cestu, jde o vozidlo s právem přednostní jízdy. To není samoúčelné, když jede sanitka do nemocnice nebo hasiči k požáru, záleží tam na každé minutě. A stejně tak v případě pronásledování pachatele. To však nemůže znamenat, že policejní řidiči budou automaticky počítat s tím, že jim každý okamžitě uvolní cestu.

Samozřejmě že jsou případy, kdy se musí z policejního vozidla vyždímat maximální rychlost. Jenomže v pronásledovaném autě nejel terorista s bombou, kterou je připraven odpálit v davu lidí, nebo drogový dealer s metrákem kokainu. Tím se rozhodně nezastávám petrolheadů, kteří si pletou ulice města se závodní dráhou, protože chtějí vyzkoušet, o kolik km/h je jejich auto po úpravách rychlejší, nebo si dokonce zazávodit s podobným nadšencem, kdo má teď rychlejší káru, či si zkoušejí se zadokolkami smyky. Sám jsem viděl driftující dvojici BMW v serpentinách vedoucích na Strahovský kopec a jednou dokonce na parkovišti. To dělají bezohledná individua, která si neuvědomují, jak takové jednání ohrožuje další. Závodit se má na dráze. Faktem sice je, že míst, kde si mohou prověřit možnosti svých čtyřkolových miláčků, mnoho není, to však není pro jejich jednání žádnou omluvou. Ti, kteří ujížděli policistům, by si měli uvědomit, že kvůli jejich nezodpovědnosti zemřela mladá žena.

Ale ani policisté by neměli podlehnout touze dopadnout za každou cenu pachatele při činu nebo těsně po něm. U vraha zejména sériového,nebo u člověka znásilňujícího ženy či děti, je to potřeba. Na magistrále však šlo o banální přestupek. Kdyby toho piráta silnic nedopadali, nic by nestalo, jeho jízdu bezpochyby zachytily kamery, takže poznávací značka je známa, a tudíž i majitel. Je samozřejmě lepší ho dopadnout hned, ale ne za každou cenu. Hrát si na hochy z Kobry 11 je podobně hloupé a nebezpečné jako závodit na magistrále.

Případ bohužel není ojedinělý, jak ukazuje loňská honička s motorkářem, který odmítl zastavit hlídce. Ta za ním vyrazila a ujíždějící motorkář zemřel, když nezvládl řízení ve Zlíchovském tunelu. Tunel musel být uzavřen a na řadě míst metropole se tvořily kolony. Na vině byl samozřejmě motorkář, ale postup policie vše zhoršil.

Policisté to nemají lehké, mnozí řidiči maximální rychlost nedodržují a všechny postihnout nejde. Pokud nekonají, jsou kritizováni jako v případě únorového srazu milovníků rychlých vozů v Jičíně, kteří tam túrovali své motory a pak se proháněli po Praze. Ovšem podobné akce jako ta v noci na pátek rozhodně nejsou řešením. Velení policie by si to mělo uvědomit, upravit postupy a proškolit příslušníky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám