Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Klání o Bílý dům nerozhodnuto, reklamky a sázkaři si mnou ruce – Alex Švamberk

Očekávaná debata mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a bývalým prezidentem Donaldem Trumpem nepřekvapila. Trump opět lhal, žádné interrupce v sedmém, osmém, v devátém měsíci nebo po porodu nemíní demokraté zavést, imigranti nejedí psy a kočky a Harrisová opravdu není marxistka.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

I bývalá státní zástupkyně Harrisová však s fakty zacházela volněji, než by se čekalo, byla však přesvědčivější, jasně ukázala, že není pouze prázdnou nádobou, která umí jen papouškovat, co řekl Biden. Trump však nepřeháněl, když tvrdil, že to byl jeho nejlepší výkon v debatě. Přestože často mlel svou, nenechal se vyprovokovat.

Vyvracet lži obou kandidátů je vděčné. Trumpem plánovaná vysoká cla na dovoz zboží by podle střízlivých výpočtů přišla americkou rodinu ne na 4000 dolarů, jak uváděla viceprezidentka, ale „jen“ na 2600. Její tvrzení, že poprvé ve 21. století nejsou žádní američtí vojáci ve válce v bojové zóně, je pravda pouze právně. Spojené státy nejsou ve válce, ale američtí vojáci jsou v Iráku a Sýrii, kde bojují s Islámským státem, a jeden dokonce letos v lednu padl. Trumpova administrativa také nezanechala největší nezaměstnanost v historii od velké hospodářské krize, jak tvrdila Harrisová. Za Trumpa sice dosáhla konečných 6,4 procenta, když činila až 14,8 procenta, ale Ronald Reagan zemi přebíral s nezaměstnaností 7,5 procenta. Bidenova administrativa pak sice skutečně vytvořila nějakých 800 tisíc nových pracovních míst, ale většinu z nich na počátku vlády.

EXPRESS NOVINEK: Co ukázala první debata Harrisové s Trumpem

Express

Zabývat se Trumpovými nepravdami už pomalu ani nemá smysl. Trump stále neuznal svou porážku v roce 2020. Není pravda, že demokraté pouštějí do země imigranty, aby pro ně hlasovali - to jako ilegálové ani nemohou. Případů, kdy se pokusili registrovat, je za celých 25 let asi 1700, tedy kapka v moři. Harrisová taky není „pohraniční car“, který by rozhodoval o tom, jak se bude chránit hranice. Stejně tak není pravda, že Venezuela a další země poslaly své zločince do USA, a proto mají doma nižší kriminalitu. A už vůbec není pravda, že Trump zachránil zákon o zdravotní péči Obamacare, naopak ho chtěl zrušit, ale nepovedlo se mu to, protože pro něj byli i republikáni. Nebylo jak ho nahradit.

Trumpův útok na zpackaný a chaotický odchod amerických vojáků z Afghánistánu dokázala Harrisová s přehledem odrazit s poukazem na to, že špatná dohoda s Tálibánem byla dojednána právě za Trumpovy vlády. A připomněla, jak je pokrytecké, když se v několika kauzách stíhaný Trump vyjadřuje k právu a zločinnosti.

Trump se opět holedbal, jak by to sehrál s Putinem a že by válku na Ukrajině zvládl ukončit ještě předtím, než usedne do křesla prezidenta. Ale už neřekl, jestli chce vítězství Ukrajiny. Harrisová mu opáčila, že by si ho „Putin dal k svačině“, a připomněla, jak si vyměňoval liebesbriefy se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Viceprezidentka také jedovatě podotkla, že bývalý prezident byl mnohým světovým vůdcům i generálům pro smích. Na to se Trump zmohl zareagovat pouze tím, jak ho uznává Viktor Orbán.

Úspěch Harrisové. Trump byl v debatě v defenzivě

Volby USA

Zaměřit se na podobná tvrzení je vděčné, lidé si to rádi přečtou, ale volby to nerozhoduje. Těm nejožehavějším otázkám se oba vyhnuli. Trump neřekl, jestli by zakázal interrupce, a Harrisová nedokázala říci, proč nic ze svého programu neprosadila, když byla 3,5 roku viceprezidentkou, a proč změnila v tolika tématech názor. To se týkalo například frakování plynu, za což by jí Trump měl podle svých slov poslat čepici s logem MAGA. Také se ptal, proč chce nyní tvrdě postupovat proti migrantům, když je chtěla dekriminalizovat. Ona místo toho trvala na tom, že se její hodnoty nezměnily. V klíčových tématech, která by mohla rozhodnout volby, nikdo z kandidátů nechtěl udělat chybu, jež by se mohla ukázat osudovou.

I když Harrisová působila přesvědčivěji, rozhodnuto není. Trumpova slova, že by Harrisová mohla zase změnit názor, jistě mohou u části voličů rezonovat. Na druhou stranu se Harrisová ukázala jako emotivní, což by jí jako bývalé státní zástupkyni u amerického publika mohlo pomoci stejně jako prohlášení, že má zbraň – ne všichni majitelé zbraní tak ve strachu, že by o ni přišli, dají hlas Trumpovi.

Skutečným vítězem jsou reklamní agentury a sázkové kanceláře. Pořád totiž lze sázet na výsledek, který není jistý, a týmy obou kandidátů budou muset dát hodně peněz do reklamy, aby zkusily přesvědčit nepřesvědčené.

Pro Trumpa je nepříjemné, že Harrisovou podpořila Taylor Swiftová, protože to je hvězda, kterou poslouchají všichni. Je ztělesněním amerického snu, ve který věří Trumpovi voliči. A když se podepsala jako bezdětná milovnice koček, vyrazila Trumpovi z rukou zbraň, kterou vytahoval proti Harrisové, když poukazoval na to, že nemá vlastní děti.

Taylor Swiftová podpořila před volbami Harrisovou

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám