Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Húsíové poznali tvrdost izraelské odplaty – Alex Švamberk

Sobotní izraelský útok na šíitské Húsíe v Jemenu byl spektakulární. Nešlo jen o likvidaci skladů zbraní a odpalovacích zařízení balistických raket a protilodních střel, jaké podnikali v posledních měsících Američané. V přístavu Hudajdá byl zasažen i velký sklad ropy v rafinerii. Hořel dlouhé hodiny a dým z něj stoupal vysoko, takže ho skoro každý musel vidět. Jemenci ve městě se ocitli bez proudu.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Húsíové od propuknutí války v Gaze podnikají útoky na obchodní lodě proplouvající průlivem Báb al-Mandab oddělujícím Rudé moře od Adenského zálivu v Indickém oceánu. Zároveň vystřelují drony a balistické rakety na Izrael, aby podpořili své palestinské bratry. Většina zasažených lodí nemá s Izraelem nic společného, ale Íránu, který Húsíům poskytuje zbraně včetně balistických raket a protilodních střel, vyhovuje vytvářet ohniska napětí v oblasti. Většina kontejnerových lodí kvůli tomu při plavbách z Asie do Evropy raději volí delší a dražší cestu kolem Afriky.

To vedlo k zavedení mezinárodních hlídek v Rudém moři, do nichž jsou zapojené nejen americké a britské lodě, ale i plavidla indická nebo unijní, která ničí přilétávající drony a střely s plochou dráhou letu. I když Američané s pomocí Bitů podnikli mnoho náletů na sklady protilodních raket a jejich odpalovací zařízení, útoky nepřestaly. Byly pečlivě cílené a íránští sponzoři si dobře spočítali, že podobné akce Západ stojí více, než jaká je hodnota zničených střel. Došlo mu také, že se nikdy nepodaří zničit všechny, takže podobné chirurgicky přesné útoky jsou pro Jemence jako vosí píchnutí. Bolí, ale neochromují.

Húsíové však pokračovali i v útocích na Izrael a minulý týden se jim podařilo uspět. V pátek udeřil dron vyslaný Húsíi v Tel Avivu, kde zabil jednoho padesátiletého muže a několik dalších lidí v zasaženém domě zranil. Mluvčí Húsíů Jahjá Sarí s typickým hysterickým nadšením oznámil, že „operace úspěšně splnila cíle“ a Tel Aviv je primární cíl „v dosahu našich zbraní“. Současně se chvástal, že nový typ dronu Jaffa dokáže uniknout detekci. Realita však byla jiná. Dron, který se k Tel Avivu blížil od moře, byl odhalen, ale nespustily se – zřejmě kvůli lidské chybě – sirény, takže obyvatelé nebyli varováni.

Izraelská odpověď byla rychlá a tvrdá. Přestože přístav leží nějakých 1800 km od letiště, odkud vzlétaly izraelské stroje, na Hudajdu zaútočily F-15, F-16 a F-35 po třech hodinách letu. Raketami zlikvidovaly velké skladiště a také zapálily sklad ropy vedle elektrárny. Zejména zásah skladu ropy byl působivý a žádného Jemence nenechal na pochybách o schopnostech izraelského letectva, což byl i vzkaz Íránu. Žádný izraelský stroj navíc nebyl zasažen. Operace „Dlouhá paže“, která byla označena jako odpověď na útok v Tel Avivu, měla podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua jasně ukázat nepřátelům, že „není místo, na které by dlouhá paže Státu Izrael nedosáhla“.

Húsíové samozřejmě nemohli takovýto útok ponechat bez odpovědi, to by ztratili tvář, tak v neděli ráno vypálili na Izrael nejméně jednu balistickou raketu, kterou však Izraelci pohodlně sestřelili, ještě než se přiblížila k Ejlatu. Toť vše. Už je jim jasné, že na útoky na své území Izrael tvrdě odpoví.

Sobotní odveta může vypadat jako přehnaná, když se kvůli jednomu mrtvému člověku a poškozenému obytnému domu zničí celý zásobník ropy. Americké útoky na odpalovací zařízení však ukazují, že uměřené odpovědi na Blízkém východě nikdo nerozumí, berou ji tam jako slabost. Odveta musí bolet, jinak nemá účinek. Arabský svět je jiný než náš západní, kde je hlavní se vyhnout „kolaterálním obětem“ a dopadu odvety na civilisty. Izrael se sice snažil vyhnout masakru, šest obětí útoku není moc, ale naopak mu je jasné, že reakce musí být vidět. Hořící zásobník a nefungující elektrárna oslabují dopad hysterických prohlášení mladého brigádního generála Sarího o úspěších Húsíů. Ve městě bez proudu ve stínu černého dýmu ztrácejí lesk a působivost.

Ozbrojené údery se nemohou dělat v rukavičkách, aby nikomu neublížily, protože takový postup vytváří na Blízkém východě dojem slabosti. Tam to funguje naopak. I když někdo je slabý, dělá se silnějším.

Související články

Výběr článků

Načítám