Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Až to nebude jen Aš – Alex Švamberk

V Aši nemá 690 dětí pediatra. Zoufalé vedení města se obrací na soud, aby upřesnil, co znamená povinnost pojišťoven zajistit dostupnost péče. Zdravotní pojišťovny se hájí, že za nic nemohou, protože vypsaly řadu výběrových řízení, jenomže se do nich nikdo nepřihlásil. Pochybení na jejich jednání nevidí ani ministerstvo zdravotnictví. V dojezdové vzdálenosti 35 minut jsou pediatři v 25 km vzdáleném Chebu. Pomíjí, že nové pacienty nepřijímají.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Je to jak z Kafkova románu. Byrokratický šiml ržá jak divý a pro rodiče řešení není. Nikdo za nic nemůže, všechno je podle norem. Rozhodně do případného verdiktu soudu.

Ministerstvo si zřejmě neuvědomuje, že letos se konají komunální volby a příští rok parlamentní. S takovýmto přístupem se těžko vyhrává. Situace využijí nejen opozice a nejrůznější populistické strany, ale také komunisté, kteří si jsou dobře vědomi, že v této zemi chybí levicová strana, a rádi by toho využili.

Případ Aše mohou snadno zužitkovat při agitaci. SPD může říkat, co všechno by udělalo, kdyby bylo u moci, jenomže u té nikdy nebylo a v opozici nic moc nedokázalo. Zato komunisté nemusejí mluvit o fialovém hnusu, stačí, když řeknou: „Za nás měl každý pediatra i obvodního lékaře v místě bydliště, ne někde v dojezdové vzdálenosti 35 minut, a nemusel se nikoho ptát, jestli ho vezme. Lékař ho vzít musel.“

Samozřejmě, systém měl daleko k dokonalosti, vybírat lékaře si nešlo, dosáhnout přeřazení k lékaři z jiného obvodu bylo složité a mladí lékaři, minimálně rozhodně ti bez protekce, museli po absolvování školy nastoupit, kam je poslali. Jenomže tohle obyvatele Aše celkem pochopitelně nezajímá, byli by rádi i za jednoho přiděleného lékaře a rozhodně by jim bylo ganz egál, jestli tam šel pediatr dobrovolně, nebo mu nic jiného nezbylo.

Jsem si jist, že vedení koalice Stačilo! už zavětřilo příležitost. Aš, kde se situace vyhrotila, rozhodně není jediným městem, kde chybí pediatři. Chovat by se podle toho mělo nejen ministerstvo zdravotnictví, ale i zdravotní pojišťovny. Ministerstvo samozřejmě nejvíc, protože parlamentní volby budou za rok a s takovýmto přístupem si podřezává jeho vedení větev, na které sedí. Pokud by se však časem dostali k moci i komunisté nebo postkomunisté, mohlo by je napadnout, že pojišťoven je zbytečně moc, jedna by stačila, což by bylo levnější.

Ale chytnout za nos by se měli i lékaři, nebo jejich komory, protože i oni by měli chtít situaci vyřešit. Mohlo by se totiž stát, že by někoho napadlo nějakým způsobem skrytě vrátit umístěnky. Třeba tak, že kdo nenastoupí, kde je potřeba, bude muset zaplatit část studia. Variant by se našlo víc. Pojišťovna by s nimi například nemusela uzavřít smlouvu….

Podobné lapsy není možné tolerovat, pokud se vláda nerozhodla páchat politickou sebevraždu a užívat si posledního tance na palubě potápějícího se Titaniku.

Prohlubující se problém s nedostatkem lékařů nejde vyřešit hned, obor se napřed musí vystudovat a následují atestace. Jenomže o tomto nedostatku se ví už léta a současná vláda s jeho řešením zrovna nespěchala.

Jasně, že řešení to není zadarmo, ono nic není zadarmo. Jenomže zdraví je prioritou a v případě dětí to platí dvojnásob. S takovýmto přístupem se bude demografická krize prohlubovat. Pokud však mají mladé rodiny problémy sehnat pediatra, nelze se divit, že se do plození potomků neženou. Ne že by jejich dostatek zvýšil porodnost, tak jednoduché to není, ale chceme-li zbrzdit demografickou krizi, je to jeden z klíčových prvků. Uvědomit by si to měl i ministr financí při přípravě rozpočtu. Tady nelze čekat.

Krize s pediatry vygradovala v Aši. Spor s pojišťovnami může skončit u soudu

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám