Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: AfD neprofituje jen z nezvládnuté migrace – Alex Švamberk

V zemských volbách v Sasku a Duryňsku podle očekávání výrazně uspěla Alternativa pro Německo (AfD). V Duryňsku zvítězila, v Sasku skončila druhá za křesťanskými demokraty. Je to další důkaz nespokojenosti Němců s vládní politikou.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Úspěch AfD se dává především do souvislosti s nezvládnutou migrací, čehož dalším důkazem je vražedný útok nožem v Solingenu. Útoků migrantů či lidí s migrantskými kořeny neubylo. Ženy se na ulicích mnoha měst oprávněně necítí bezpečně. Podezřelé se vyhošťovat nedaří.

Připisovat úspěch AfD pouze hloupé politice Angely Merkelové, která otevřela svou vítací politikou stavidla pro příliv migrantů, by však bylo chybné. AfD se daří mnohem více na východě Německa než v jeho západní části, kde je přitom spáchána většina útoků.

Pokukování po nacistech v zemích bývalé NDR méně vadí. Denacifikace sice proběhla na území celého Německa, ale ve východním Německu už nenásledovalo tak hluboké vyrovnání se s minulostí jako v tom západním. Tvrdilo se, že samotné zavedení socialistického zřízení s jeho internacionalismem znamená automaticky rozchod s hnědou minulostí. Její rezidua se ani neřešila, protože propaganda v Ostbloku omílala, že nacisté a neonacisté jsou jen v západním Německu, odkud hrozí svými revanšistickými plány. Ne že by tam nebyli, ale západoněmecké orgány a společnost se s tím pokoušely vypořádat.

Půda pro pohrobky nahnědlé minulosti byla ve Východním Německu příznivější, jak ukázaly rasistické vraždy osmi Turků, Řeka a německé policistky spáchané trojicí NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) z Jeny. Na východě Německa však lidé nevolí AfD kvůli jejímu občasnému vzhlížení k nacistům. To by takový úspěch neměla. AfD se daří proto, že otevřeně mluví o problémech, o nichž další strany raději ani nemluví, aby nebyly nekorektní. Tím však problém nezmizí. Naopak. Pokud ho neřeší etablované strany, chopí se ho rády ty z okraje politického spektra, což se netýká jen Německa. A nezvládnutí migrace je (v Německu na rozdíl od nás) skutečně problém.

Problém s migranty, který trápí Německo, nevznikl, když Merkelová ve snaze pomoci zcela naivně otevřela dveře všem - včetně lidí jdoucích za lepším, kteří ale nemíní přijmout hodnoty země, kde si chtějí dobře vydělat. Má kořeny hlouběji v minulosti. Souvisí s německým hospodářským zázrakem, který by nebyl možný bez práce tureckých gastarbeiterů. Ti se však poté, co si vydělali, nevrátili do vlasti, ale zůstali v Německu. Jakmile přišla krize, tvrdě na ně dopadla. Jejich potomci navíc měli pocit, že jsou občany druhé kategorie, což je zahnalo do náruče radikálních kazatelů.

A už vůbec se nemluví o tom, kolik migrantů může společnost přijmout, aniž by ji to rozvrátilo nebo zcela změnilo. To, že Němci nejsou schopni okamžitě potrestat volání po vyhlášení chalífátu, ukazuje, že už k tomu dochází,

Úspěch AfD na východě Německa však má ještě jednu příčinu - je dán důsledky znovusjednocení Německa. Život na východě je pořád horší než na západě, což postihuje i generaci, která zažila NDR jen v dětství, nebo se narodila až po sjednocení. Platy jsou tam nižší, šance na zlepšení situace menší a nezaměstnanost vyšší. Nepomohlo ani nalití ohromných sum peněz, rozdíly se setřít nepodařilo. Schopnější pořád odcházejí na západ, což přispívá k přetrvávajícímu rozdělení. Ti méně úspěšní tvrději pociťují dopady zpomalování německé ekonomiky. Také si uvědomují, jakým dalším problémům a zhoršení ekonomické situace mohou čelit kvůli zelené politice - elektromobily jsou dražší a pro chudší tudíž méně dostupné a na obzoru je povinnost mít domy uhlíkově neutrální. Ne náhodou na východě země propadali Zelení. I na východě Německa chtějí mnozí žít zdravěji, ale musejí na to mít. A nutno připomenout, že základní životní potřeby byly v někdejší NDR extrémně levné.

Výsledek voleb je dalším selháním tradičních levicových stran, v tomto případě sociálnědemokratické SPD. Protože právě takovéto problémy mají řešit levicové strany. Když tu není ten, kdo hájí jejich zájmy, obrátí se lidé i na někoho mnohem radikálnějšího, tedy nahnědlou AfD. SPD a vlastně celá vláda měla nabídnout řešení, a ne se soustředit na sledování AfD tajnými službami. To Alternativě jen přináší nové voliče

Otevřelo to také dveře rudé Sahře Wagenknechtové, která šikovně využívá komunistickou rétoriku tak, jako to dělá u nás Kateřina Konečná s koalicí Stačilo!

Dění v Německu bychom se měli obávat nejen proto, že nikdo nechce mít za souseda zemi, které (spolu)vládne partaj obdivující nacisty. I naše vládní garnitura by si měla uvědomit, že podobná pštrosí politika se nevyplácí. Pokud se neřeší problémy, které občany trápí, profitují z ní strany na okraji politického spektra, které se jich rády chopí. Současně si musí vláda uvědomit, že navzdory potřebě snižovat zadlužení je nutné najít míru úsporných opatření. Zadluženost je potřeba snižovat, ovšem pokud lidé mají problémy vyžít do příští výplaty, je jim jedno, jak dopadne na zemi zadlužení za pár let.

Facka německé vládě. Volby v Sasku a Durynsku zválcovala krajně pravicová AfD

Volby

Související články

Výběr článků

Načítám