Hlavní obsah

Zvířata z pražské zoo ochladilo deset tun ledu

Praha

Nejchladnějším místem v České republice se ve středu stala zřejmě pražská zoologická zahrada. Zvířata i návštěvníky ochladilo deset tun ledu. Zoo slibuje, že bude akci opakovat i během dalších prázdninových dnů, na které meteorologové předpovědí horké počasí.

Foto: Zoo Praha

Ledovou masu si užili i sloni.

Článek

Ledovou masu, kterou do areálu přivezla společnost zpracovávající čerstvé i zmrazené ryby, dostali novozélandští papoušci nestoři kea, lední medvědi, vydry severoamerické, takini indičtí, zubři a sloni indičtí.

Lední medvědi si do ní lehali, převalovali se a ledové kostky i jedli. Opeřenci si je přehazovali zobákem ze strany na stranu. Pro veřejnost čekaly bílé hromady v areálu Dětské zoo a u sochy Radegasta poblíž výběhu vlků eurasijských.

Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka led vydrží celý den, odtávat bude postupně. Zoo chce zvířatům teplé dny co nejvíce zpříjemnit a usnadnit. Led dostávají ta, která si ho budou všímat a budou si s ním třeba hrát, nebo jedinci, kterým uleví v horku, jako jsou například lední medvědi, dodal.

Poprvé si led vyzkoušeli loni. „Naším kritériem je předpověď 30 stupňů nebo víc a v tu chvíli se tady odehrává tahle akce,“ uvedl Bobek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Led v parnu uleví samozřejmě i ledním medvědům.

O tom, kdy se bude opakovat, se návštěvníci dozvědí na webu zoologické zahrady https://www.zoopraha.cz nebo na jejích sociálních sítích.

Chovatelé dávají zvířatům do ledu i pamlsky, vedro by ale podle vrchní chovatelky malých savců a ledních medvědů Denisy Zběhlíkové zvládla i bez něj. Pokud panuje velký pařák, snaží se zoo zvířata chladit i například mlžením.

Studenti vyvíjejí mobilní aplikaci pro pražskou zoo

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám