Hlavní obsah

Zoo Jihlava slaví kulaté výročí chovu irbisů. Ti se pečovatelům odměnili mláďaty

Jihlava

Irbisové alias levharti sněžní se v jihlavské zoo opět činili. Dvě mláďata tu přivedla na svět samička z druhé generace zdejšího odchovu, k letošním třiceti rokům chovu druhu se tu tak dočkali vlastní generace číslo tři.

Foto: Zoo Jihlava/ Daniela Oberreiterová

Irbisí kluky zatím schová i zelená tráva

Článek

Dlouholeté úsilí o ochranu a rozmnožování irbisů nemohla zahrada oslavit lépe.

„Mláďata přišla na svět už v květnu. Jelikož je ale samice prvorodička, rozhodli jsme se jí dopřát co nejdelší dobu klidu. Zatím všechno vypadá v pořádku a malí irbisové mají za sebou první veterinární kontrolu,“ uvedla vedoucí oddělení propagace zahrady Simona Kubičková.

Foto: Zoo Jihlava/ Daniela Oberreiterová

Koťata se mají čile k světu

Během veterinární prohlídky se ukázalo, že jde o dva samečky. Mají se čile k světu. „Předpokládáme, že návštěvníci zoo je uvidí během prázdnin, až je samice začne vyvádět do venkovního výběhu. Zatím jsou ve vnitřní ubikaci, ale postupně se rozkoukávají a nabírají odvahu, stejně jako o pouhý týden starší samička levharta perského v sousedním výběhu,“ upozornila Simona Kubičková na blížící se tuplované kotěcí potěšení pro návštěvníky.

Matka irbisích dvojčat se narodila v Jihlavě v roce 2018 jako jedno ze tří mláďat. Její bratři odcestovali do indonéské Zoo Batu Secret a bulharské Zoo Sofia. Také babička letošních mláďat, která před dvěma roky jako patnáctiletá uhynula, byla jihlavskou odchovankyní.

Čtyřletý otec čerstvých přírůstků přicestoval z francouzské zoo v Thoiry.

Foto: Zoo Jihlava/ Daniela Oberreiterová

Samec se na péči o mláďata nepodílí. Svatební foto rodičovského páru tedy s bílým pozadím

Za třicet let, co tyto tajuplné a nádherné šelmy Zoo Jihlava chová, se zde narodilo 25 mláďat.

Levharti sněžní jsou klasifikováni jako zranitelný druh a jejich populace ve volné přírodě stále klesá kvůli ztrátě přirozeného prostředí, pytláctví a nedostatku kořisti. Programy na jejich ochranu, včetně těch v zoologických zahradách, hrají klíčovou roli v zajištění přežití tohoto druhu.

Lvice berberská Tamika oslavila desáté narozeniny. Na svět už přivedla třináct mláďat

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám