Hlavní obsah

Zoo Brno pomáhá se záchranou kriticky ohrožených syslů, nová kolonie vzniká na Znojemsku

Božice

Nová kolonie syslů vzniká pod dohledem chovatelů z brněnské zoo na někdejším travnatém letišti mezi obcemi Božice a Borotice na Znojemsku. Sysel obecný patří ke kriticky ohroženým druhům, přičemž Zoo Brno se již léta zapojuje do jeho záchrany. Má speciální chov syslů, z něhož jsou přírůstky vypouštěny do volné přírody. Vypustila jich už sto.

Vypouštění syslůVideo: Zoo Brno

Článek

Na letiště bylo přivezeno 147 syslů ze Slovenska. Zoo dodala 18 kusů ze svého záchranného chovu a ochranářům se podařilo přestěhovat do nové lokality i 14 syslů z blízké Miroslavi, kde je jedna z největších kolonií syslů na Moravě. Vzniknout by tak měla nová, stabilní a životaschopná kolonie, která bude navíc geneticky pestrá, což je výhodné pro potomstvo.

Úspěšný odchov v zajetí

Zahrada má jeden ze čtyř záchranných chovů syslů v České republice. „Sysly odchováváme ve voliéře umístěné v zázemí. Náš chov je velmi úspěšný. Jsme schopni poskytovat požadované množství syslů k vypuštění do přírody každý rok,“ řekl Novinkám Petr Šrámek ze Zoo Brno.

Foto: archiv Zoo Brno

Jeden ze syslů ze Zoo Brno těsně před vypuštěním

Program na záchranu sysla obecného běží od roku 2008 a zahrnuje také pravidelné sčítání zvířat, pastvu a kosení míst, kde byly založeny jejich kolonie. Syslové jsou vypouštěni do přírody v lokalitách, v nichž hrozí, že jejich populace bez pomoci člověka zcela vymizí. Vzkřísit se tak podařilo již několik kolonií, které tvořilo už jen pět posledních zvířat.

Ochranáři vypustili v Českém středohoří sedmdesát ohrožených syslů

Domácí

Lokality k vysazování vybírají odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která po odborné stránce řídí tento projekt. V minulých letech byly vybrány populace v Českém středohoří na Odolickém vrchu, na letišti ve Strakonicích a také na Znojemsku.

Foto: archiv Zoo Brno

Sysel se rozkoukává po vypuštění na bývalém travnatém letišti na Znojemsku.

Odchod mají s novým bydlením

Zvířata se do přírody vypouštějí metodou tzv. soft release, tedy tak, aby se hned nerozutekla do okolí. Do malých ohrádek se proto připraví umělé nory, seno a jídlo. Ideální je, když se sysli postupně z ohrádky podhrabou a v blízkém okolí si začnou budovat své vlastní nory.

Sysel obecný byl dříve považován za škůdce. Kvůli vlivu člověka se ale dostal na pokraj vyhubení a byl prohlášen za kriticky ohrožený druh. V roce 2007 byl jeho výskyt zaznamenán pouze na 34 různě izolovaných lokalitách v ČR - mimo oblast východních Čech a severní Moravy. Izolovanost kolonií a malé počty jedinců v nich jsou největšími hrozbami.

Foto: archiv Zoo Brno

Syslové jsou vypouštěni do takovýchto ohrádek, kde mají umělou noru s podestýlkou i jídlo. Pohodlně se z nich prohrabou na svobodu. Bezpečné zázemí jim na čas zůstane.

Hlídky v Mladé Boleslavi střeží unikátní kolonii syslů. Ti se nechají krmit i pohladit

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám