Hlavní obsah

Zmizelé hodinky Theodora Roosevelta se po skoro 40 letech vrátily domů

Na dlouhých 36 let se z povrchu zemského vypařily kapesní hodinky amerického prezidenta Theodora Roosevelta. V roce 1987 je kdosi ukradl a až do loňska, kdy se objevily v aukci na Floridě, po nich nebylo vidu ani slechu. Od konce června si pak hodinky může znovu prohlédnout veřejnost v prezidentově rezidenci na Long Islandu.

Foto: Profimedia.cz

Kapesní hodinky (ilustrační foto)

Článek

„Byla to dobrá zpráva,“ sdělil agentuře AP k nálezu prezidentův prapravnuk, 82letý Tweed Roosevelt. „Osobně z toho mám pocit jako by se část duše Theodora Roosevelta vrátila na Sagamore Hill,“ doplnil s odkazem na prezidentovu rezidenci na Long Islandu ve státu New York.

Roosevelt doplnil, že sám měl o prezidentových stříbrných hodinkách jen vágní povědomí. Měly být poměrně nenápadného vzhledu, jeho prapraděda si jich však velmi cenil. „Ukázalo se, že nejde jen o nějaké staré kapesní hodinky. Pro Theodora Roosevelta měly velkou sentimentální hodnotu.“

Záhady přetrvávají

Ačkoli se pohledem na hodinky může opětovně pokochat veřejnost, případ jejich krádeže není podle AP zcela vyřešen. Úřady totiž stále netuší, kdo je v roce 1987 vlastně ukradl. Jednoho dne zkrátka zmizely z nezamčeného kufříku v muzeu v Buffalu, které je mělo zapůjčené.

Když se hodinky loni objevily ve floridské aukci, bylo to překvapení nejen pro federální agenty, ale i tehdejšího majitele Edwina Baileyho, jenž se domníval, že nejsou pravé. Sběratel vysvětlil, že doplněk pořídil od jistého muže, který je získal zase od někoho jiného. Neměl tak nejmenší ponětí o tom, že jde o kradený kus.

Theodore Roosevelt, jenž byl americkým prezidentem mezi lety 1901 a 1909, dostal hodinky darem od své sestry a jejího manžela.

Nezapomněl si je vzít třeba do bitvy o San Juan Hill, což byl jeden z hlavních střetů španělsko-americké války. Podle správy národních parků, jež se v USA stará vyjma parků samotných také o památníky a další instituce, si Roosevelt hodinky odvezl i na lovecké výpravy do Afriky.

Rolexky před 50 lety v Anglii sežrala kráva, teď se vrátily původnímu majiteli

Koktejl
Související témata:
Theodore Roosevelt

Výběr článků

Načítám