Hlavní obsah

Ženy našly ve sklepě po dědečkovi desítky milionů lir. Pozdě, odmítla výměnu centrální banka

Dvě sestry objevily ve sklepě svého dědečka v italském Janově 158 milionů italských lir, což by dnes odpovídalo 81 612 eurům (přes dva miliony Kč). Italská centrální banka jim ale odmítá bankovky někdejší národní měny směnit s odůvodněním, že lhůta pro konverzi na současnou měnu už dávno uplynula.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy se po nedávné smrti otce, který zdědil byt po dědečkovi a pronajímal jej, rozhodly, že vyklidí jeho sklep. Mezi krabicemi, kufry a starou komodou přitom narazily na balíky s bankovkami v nominální hodnotě 50 tisíc a 100 tisíc lir, informoval server Radiolina.

„Když jsme vyprazdňovaly krabice, vyndávaly staré víno a postupně vynášely všechny věci, které patřily dědečkovi, v jednu chvíli jsem si všimla, že sestra má ve tváři velmi zvláštní výraz,“ popsala situaci jedna z žen.

Čím déle hledaly, tím více balíků peněz pak objevily. Počítání peněz zabralo trochu času, ale bylo prý příjemné.

Radost netrvala dlouho. Když se sestry obrátily na národní banku, aby jim bankovky vyměnila za eura, dostaly odpověď, že zákonem stanovená desetiletá lhůta pro takový krok už dávno uplynula, a tedy že výměna není možná. Eury se v Itálii začalo fyzicky platit v roce 2002.

Zklamání bylo obrovské zejména pro jednu z žen, která sama vychovává tři děti a má práci jen na částečný úvazek. Sen o možném zlepšení finanční situace rodiny se tak rozplynul.

Podle serveru SüdtirolNews se s tím ale sestry nechtějí smířit a chystají se napsat dopis prezidentu Sergiu Mattarellovi a guvernérovi centrální banky Fabiu Panettovi. „Stále věříme, že se s tím dá něco dělat, jinak by úspory mnoha prarodičů a rodičů, které hromadili celý život, byly marné,“ uvedly.

Rakousko chce zakotvit právo na existenci mincí a bankovek

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám