Hlavní obsah

Uhynul medvěd Geňa, který v Táboře prosil o melouny a víno

Patřil k nejoblíbenějším a také k nejstarším zvířatům v táborské zoo. Řeč je o medvědu baribalovi jménem Geňa, který v pondělí 8. července uhynul. Dožil se úctyhodných 28 let.

Foto: Zoo Tábor

Medvěd baribal

Článek

Geňu si většina návštěvníků táborské zoo pamatuje díky jeho kouskům, které předváděl, když ho ošetřovatelé přišli nakrmit. Miloval melouny a hroznové víno a o své oblíbené pochutiny uměl dokonale poprosit.

„Vždy se posadil na zadní a přední tlapky opřel o sebe tak, že to vypadalo, že o jídlo doslova prosí. Měl rád šťavnaté melouny a hrozny, ale nepohrdnul ani jiným ovocem či zeleninou a čas od času si dopřál i ryby a maso. Lidé i ošetřovatelé ho pak při jídle sledovali a obdivovali, jak způsobně ho jí. On se jim za to pak odvděčil zajímavými pózami pro fotografy,“ řekl Evžen Korec, ředitel táborské zoo.

Foto: Filip Sušanka

Medvěd Geňa

Žádná další fotka ale už nevznikne, žádný meloun už Geňa nespořádá. V pondělí ho našli ošetřovatelé mrtvého.

„Geňa patřil do naší zvířecí rodiny od samého počátku od záchrany táborské zoo. Byl naprosto nekonfliktní a velmi milý. Komentovaná krmení s ním byla i díky jeho povaze velice oblíbená. Geňova náhlá a nečekaná smrt nás velmi zasáhla. Utěšovat nás může jen to, že jsme mu dopřáli komfortní život v těch nejlepších možných podmínkách. I díky tomu se dožil vyššího věku, než jakého se tento druh medvědů běžně dožívá ve volné přírodě,“ řekl Evžen Korec, ředitel táborské zoo.

V Táboře najdou azyl týraní tygři i levharti

Koktejl

Výběr článků

Načítám