Hlavní obsah

Ze švédského krimireportéra se vyklubal pravděpodobný člen zločineckého gangu

Z reportéra ctihodného švédského deníku, který psal o kriminálních případech a procesech se zločinci, se vyklubal pravděpodobný příslušník drogového gangu. Upozornil na sebe tím, že poslal 150 tisíc švédských korun (334 500 Kč) na účet ženy, která fungovala jako kurýrka narkotik. Jako účel platby uvedl „renovace“, která se ovšem neuskutečnila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V hledáčku policie se redaktor listu Dagens Nyheter ocitl poté, co kriminalisté zmíněnou transakci letos v létě odhalili. Majitelka účtu patří k rodině z Uppsaly, města nedaleko od Stockholmu, která má vazby na obávaný klan spojovaný s několika vraždami a čilými obchody s drogami.

Dva členové tohoto klanu jsou za mřížemi kvůli pokusům o vraždy, zatímco další si odpykávají dlouholeté tresty vězení za drogové delikty.

Na podezřelý finanční převod přišli kriminalisté tak, že ženu v souvislosti s jejími drogovými obchody zatkli a se souhlasem státního zastupitelství prověřovali i bankovní účet vedený na její jméno. Přitom zjistili, že majitelka konta ve svém bytě ani jinde žádnou renovaci neprováděla.

Kromě toho si vyšetřovatelé všimli, že krátce po obdržení platby putovaly peníze na vyrovnání dluhů, které měl drogový gang u herních společností.

Redakce novináře mezitím propustila. Tento týden ale jiný švédský deník, Aftonbladet, přišel s informací, podle níž dnes již bývalý žurnalista skutečně udržoval s podsvětím velmi čilé kontakty.

Například před dvěma lety opakovaně navštěvoval ve vězení příslušníka zmíněného klanu odsouzeného za napadení a vydírání s přitěžujícími okolnostmi.

Návštěvy měly sice navenek novinářský účel, protože redaktor při nich získával informace pro reportáž. Ukázalo se však, že odsouzený z vězení de facto ovládal bankovní konto ženy, na které redaktor poslal výše uvedenou sumu.

Policie bývalého reportéra listu Dagens Nyheter vyšetřuje - zatím na svobodě - pro podezření z podílu na praní špinavých peněz. Podle kriminalistů je velmi pravděpodobné, že redaktor dostal v hotovosti peníze z drogových transakcí, které pak „legálně“ poslal na účet kontrolovaný zločineckým gangem.

Bývalý reportér ale na dotazy médií nereaguje. Odpověděl jen jednomu redaktorovi deníku Expressen, který se jej dotazoval na účel podezřelého převodu peněz. „Peníze měly jít na renovaci, která se ale nikdy neuskutečnila. Podvedli mně,“ napsal v krátké textové zprávě.

Žena drogového bosse Guzmána vyšla z vězení a objevila se jako modelka v Miláně

Koktejl

Výběr článků

Načítám