Hlavní obsah

Zdánlivě zraněný orel nemohl vzlétnout, tížil ho mýval v žaludku

Orlovi bělohlavému, jenž vykazoval známky zranění a nemohl létat, vyrazili minulý týden na pomoc ochránci přírody v americkém státě Missouri. Následné vyšetření ukázalo na mnohem prostší problém - pták toho prostě spořádal více, než bylo vhodné.

Foto: Wilson's Creek National Battlefield

Zdánlivě zraněný orel nemohl vzlétnout, tížil ho mýval v žaludku.

Článek

Pracovníci odboru ochrany přírody státu Missouri vyjeli do oblasti památné bitvy o Wilson’s Creek u tamějšího města Springfield, kde se podle hlášení pohyboval zraněný orel bělohlavý. Potuloval se po okolí a měl problémy s létáním.

Po odchycení byl pták převezen k veterinárnímu ošetření, jehož součástí bylo i rentgenové snímkování. Lékaři pátrali po zlomených křídlech, jiných kostech či dalších zraněních, ale ukázalo se, že orel je zcela zdravý. Jedinou jeho potíží byl přeplněný žaludek. Snímky v jeho zažívacím traktu odhalily nohy a tlapy mývala, jehož s největší pravděpodobností srazilo auto.

„Jinými slovy byl příliš tlustý na to, aby mohl vzlétnout,“ uvedli ke stavu orla na sociálních sítích ochranáři z Missouri.

Orel měl otcovské city ke kameni, teď se bude starat o opravdové mládě

Koktejl
Foto: Wilson's Creek National Battlefield

Zdánlivě zraněný orel nemohl vzlétnout, tížil ho však mýval v žaludku.

V tomto státě se podle serveru The Guardian orlům bělohlavým velmi daří a jejich ochrana je zde na vysoké úrovni. Během poslední zimy tam odborníci zaznamenali více než 400 hnízd těchto dravých ptáků.

Jakkoli vypadá případ kuriózně, k prasknutí přecpaný orel podle expertů až taková zvláštnost není. Tito ptáci se sice živí převážně rybami, ale když mají možnost, vezmou zavděk i jinými zdroji potravy, například mršinami. „Živí se tím, co je pro ně nejdostupnější, a volí potravu, k jejímuž získání potřebují nejméně energie,“ vysvětlili američtí ochránci.

Léčba odchyceného orla tak byla nakonec velice jednoduchá - na krátký čas byl umístěn do stanice pro divoká zvířata, kde podstoupil dietu. Zanedlouho pak mohl být znovu vypuštěn do volné přírody.

Obětavý orel seděl na vejcích, i když ho zasypal sníh

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám