Hlavní obsah

Zaměstnanci vatikánské banky se vzali ještě před zákazem, přesto přišli o místa

Novomanželé, které italská média překřtila na Romea a Julii, přišli o práci poté, co porušili zákaz sňatků mezi zaměstnanci vatikánské banky. Ten však začal platit později, než se vzali.

Foto: Robert Harding Productions / robertharding, Profimedia.cz

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu (ilustrační foto)

Článek

Dva zaměstnanci vatikánské banky se vzali již v srpnu, zatímco nové nařízení začalo platit až v září. Věřili tedy, že se jim podaří zákaz obejít. S prosbou o pomoc se obrátili i na papeže, ale marně. Na začátku tohoto měsíce jim vypršela lhůta, kdy měl jeden z nich opustit své místo, a banka je tedy propustila oba.

Vatikánská banka, jejíž oficiální název je Institut náboženských záležitostí (IOR), se snaží očistit svou pověst po řadě skandálů. Vysvětlila tak v červnu i zavedení nového předpisu, jenž zakazuje sňatky mezi zaměstnanci.

Hojně probírané opatření IOR zakazuje i sňatky mezi zaměstnanci banky a pracovníky jiných vatikánských institucí, jinak musí jeden z nich do 30 dnů od svatby dát výpověď. Podle IOR má nařízení předejít střetu zájmů mezi manželi a preferování příbuzenských vazeb při řízení instituce. IOR se přitom k této politice uchýlil až poté, co jeden z manželů z posledního sezdaného páru zaměstnaného u vatikánské banky odešel do důchodu.

Italský deník Il Messagero uvedl, že novomanželé, kteří společně vychovávají děti z předchozích vztahů a mají hypotéku, dostali 30denní lhůtu na to, aby jeden z nich z práce odešel. Ale ani jeden z nich tak neučinil. K nelibosti IOR celou věc medializovali a odvolali se i k papeži Františkovi s žádostí o pomoc. Ten však nařízení IOR podpořil. Podle britského deníku The Guardian se pár pokusí využít ještě poslední šance a obrátí se na vatikánský soud.

Sdružení vatikánských laických zaměstnanců (ADLV), které zastupuje zájmy necírkevních pracovníků, se už dříve vyslovilo ve prospěch páru, když uvedlo, že byrokracie by neměla znemožňovat založení nové rodiny. Deník Il Messaggero informoval na sociální síti X, že zaměstnanci plánují na podporu propuštěného páru stávkovat.

Kněz jako seznamka. Má na kontě 270 svateb a zatím žádný rozvod

Koktejl

Výběr článků

Načítám