Hlavní obsah

Zákazník má smůlu. Kuřecí křidélka bez kostí mohou obsahovat kosti, rozhodl soud

Ohio

Soud zamítl žalobu strávníka americké restaurace v Ohiu. Ten utrpěl zdravotní komplikace v důsledku uváznutí kosti v krku, která mu roztrhla jícen. Objednal si přitom kuřecí křidélka bez kostí. Spotřebitelé nemohou podle čtvrtečního verdiktu nejvyššího soudu ve státě Ohio očekávat, že kuřecí křidélka bez kostí budou skutečně bez kostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Michael Berkheimer večeřel se svou ženou a přáteli v restauraci v Hamiltonu ve státě Ohio. Objednal si své obvyklé jídlo – křidélka bez kostí s parmazánovo-česnekovou omáčkou. Z ničeho nic ucítil, že se mu ukousnutý kus masa špatně polyká.

O tři dny později se Berkeimer s horečkou a neschopností udržet v sobě jídlo vydal na pohotovost. Lékař objevil dlouhou tenkou kost, která mu roztrhla jícen a způsobila infekci.

Berkheimer podle deníku The Guardian zažaloval restauraci Wings on Brookwood s tím, že ho restaurace nevarovala, že tzv. vykostěná křidélka, nugety z vykostěného prsního masa bez kůže, mohou obsahovat kosti. V žalobě byl rovněž uveden dodavatel a farma, která kuřecí maso produkovala. Pochybit měli všichni výše jmenovaní.

Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud

Koktejl

Je všeobecně známo, že kuřata mají kosti

Nejvyšší soud v Ohiu ve čtvrtek v rozhodnutí v poměru 4:3 uvedl, že „vykostěná křídla“ označují způsob vaření. Berkheimer se měl mít na pozoru před kostmi, protože je všeobecně známo, že kuřata mají kosti. Nejvyšší soud se tak postavil na stranu soudů nižších instancí, které Berkheimerovu žalobu zamítly.

„Zákazník, který by si v jídelním lístku přečetl ‚vykostěná křidélka‘, by nevěřil, že restaurace garantuje, že v daném zboží nejsou kosti. Stejně jako by člověk, který jí kuřecí prsty, věděl, že mu nebyly podány prsty,“ napsal Joseph T. Deters za většinu poroty.

Nesouhlasné stanovisko ale označilo Detersovu argumentaci za nesmysl. Porota dle něj měla mít možnost rozhodnout, zda restaurace pochybila, když Berkheimerovi podala kus kuřete, který byl prezentován jako vykostěný.

„Je třeba si položit otázku: opravdu někdo věří, že rodiče v této zemi, kteří krmí své malé děti vykostěnými křidélky, kuřecími nugetami nebo kuřecími prsty, očekávají, že v kuřeti budou kosti? Samozřejmě, že ne,“ popsal v nesouhlasném stanovisku soudce Michael P. Donnelly.

Veganská restaurace musí na menu zařadit maso. Nechodili jim tam lidi

Koktejl

Výběr článků

Načítám