Hlavní obsah

Zadlužený indický dělník našel obří diamant. Kopal kvůli tomu deset let

Panna

Osud zadluženého indického dělníka Rádžua Gounda se zásadně změnil poté, co ve státě Madhjapradéš našel obří diamant. Na vládní aukci by za něj mohl odhadem získat asi osm milionů rupií (2,24 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rádžu Gound řekl, že si už více než deset let pronajímá doly ve městě Panna v naději, že najde diamant. Toto město je proslulé svými nalezišti diamantů a lidé si často od vlády pronajímají levné mělké doly, ve kterých obvykle jen s nejzákladnějšími nástroji a vybavením hledají cenné kameny.

Každý nález je poté předán vládnímu úřadu pro diamanty, který kámen ocení. „Tyto doly je možné si pronajmout za zhruba 200 až 250 rupií (56 až 70 korun) na určené období,“ řekl BBC Anupam Singh z vládního diamantového úřadu.

V roce 2018 našel horník v jednom z dolů v Panně diamant v hodnotě 15 milionů rupií (při dnešním kurzu 4,2 milionu korun). Takové nálezy jsou ovšem vzácné.

Rádžu Gound serveru BBC News řekl, že důl, ve kterém svůj diamant našel, pronajal jeho otec ve vesnici Krišna Kaljanpúr Patti nedaleko Panny asi před dvěma měsíci. Dodal, že jeho rodina si pronajímá doly většinou během monzunového období, kdy není dost práce v zemědělství a zedničině.

„Jsme velmi chudí a nemáme žádný jiný zdroj příjmů. Tak to děláme v naději, že si vyděláme nějaké peníze,“ řekl. Slyšel příběhy o lidech, kteří měli při hledání diamantů štěstí, a doufal, že se totéž jednoho dne podaří i jemu.

Ve středu ráno se vydal do dolu, aby se pustil do každodenní dřiny. „Je to únavná práce. Vykopeme jámu, vytáhneme kusy zeminy a kamení, promyjeme je v sítu a pak pečlivě probíráme tisíce drobných kamínků a hledáme diamanty,“ popsal každodenní rutinu.

Podělí se s 19 příbuznými

Onoho odpoledne se mu všechna námaha vyplatila a konečně se na něj usmálo štěstí. Našel totiž kámen o hmotnosti 19,22 karátu (přes 3,8 gramu), jenž by mu na vládní aukci mohl vynést odhadem kolem osmi milionů rupií (2,24 milionu korun).

„Prosíval jsem kameny a uviděl něco, co připomínalo kousek skla. Přiložil jsem si to k očím a uviděl slabý odlesk. Tehdy jsem věděl, že jsem našel diamant,“ řekl. Nález odnesl na vládní diamantový úřad, kde ho ohodnotili a zvážili. Diamant bude prodán v příští vládní aukci a Gound dostane výslednou sumu, ze které se odečte vládní poplatek a daně.

Gound doufá, že za tyto peníze postaví lepší dům pro svou rodinu, a bude moct dokonce zaplatit svým dětem kvalitní vzdělání. Nejdřív však chce splatit dluh ve výši 500 tisíc rupií (140 tisíc korun). Zbytek pak rozdělí mezi všech devatenáct příbuzných, kteří s ním žijí. A co bude dál? „Zítra se znovu vrátím do dolu hledat další diamanty,“ dodal šťastný nálezce.

Lékařka zapomněla diamantový prsten v pracovním oděvu, našel se v jiné nemocnici 160 kilometrů daleko

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám