Hlavní obsah

Zachráněná hospoda funguje jako samoobslužná. Už dva roky

Provozovat hospody v obcích a menších městech, a hlavně udržet jejich rentabilnost, je oříšek. V posledních letech mnohé zanikly. Hrozilo to i Formance v Hanušovicích na Šumpersku. Město však objekt, který byl na prodej, koupilo za 3,5 milionu korun a hospodu samo provozuje, čímž ji zachránilo. Už dva roky navzdory obavám škarohlídů funguje jako samoobslužná a prosperuje. V Olomouckém kraji a zřejmě i v celém Česku je unikátem.

Foto: Městský úřad Hanušovice

Hanušovická hospoda Formanka

Článek

„Vypadalo to, že hospodu někdo koupí a budova bude sloužit zcela jinému účelu. To jsme nechtěli dopustit. Je na horním konci města, a kdyby zanikla, nová už tam nikdy nevznikne. Tak jsem dostal nápad, že ji koupíme a budeme ji provozovat sami. Pro budoucí generace je důležité takové místo zachovat. Někde se lidé musí scházet a něco po nás tady musí i zůstat,“ vysvětlil Novinkám hanušovický starosta Marek Kostka (Generace Y).

Formanka je založena na principu samoobslužného systému, kdy se host sám obslouží z nabízených nápojů na výčepu a pochutin z výdejních automatů. Lidé, kteří se chovají ke svému městu hezky, mají pivo se slevou.

Foto: Městský úřad Hanušovice

Štamgasti v hanušovické Formance

„Občané, kteří nemají vůči městu žádný dluh a včas platí městské poplatky, si mohou na radnici koupit čip a na pivo i ostatní prodávaný sortiment mají slevu. Návštěvníci města a turisté můžou u samoobslužného pultu zaplatit platební kartou,“ popsal starosta s tím, že v hospodě si hosté mohou zahrát i karty, šipky, stolní fotbal, kulečník nebo také bowling.

Samoobslužnému provozu Formanky kritici nevěřili. Dnes se v ní prodá denně kolem stovky obědů a každý měsíc si lidé vytočí zhruba patnáct sudů piv.

„Já věřil, že to bude fungovat, protože s tím přišel náš starosta. Ten nikdy nevymyslel nic blbého. Ve Formance nyní máme krásné prostředí a výborné pivo k mání za dobrou cenu,“ řekl Novinkám Milan Schwarzer, který se v hospodě schází každou neděli s kamarády.

Podobný pohled na obecní hospodu má další ze štamgastů Jarda Kulhaj. „Je to parádní věc. Vaří se tu, pivo si točíme sami, a tak nám ho nikdo nepokazí. Chodíme sem pravidelně a rádi. Jen ať to tak funguje dál,“ přeje si Kulhaj.

Foto: Městský úřad Hanušovice

Interiér hanušovické Formanky

Součástí restaurace, která je otevřená denně, je i penzion. Ten se město rozhodlo rekonstruovat, aby navýšilo lůžkovou kapacitu ve městě pro turisty, kteří Hanušovicemi projíždějí. K dispozici bude zájemcům od podzimu „Naše město je jakousi branou do Jeseníků, ideálním místem pro výlety do hor. Ubytovací kapacity však tady chybí. Myslím, že bude plně obsazený,“ podotkl Kostka.

Zdůraznil také, že výhodou hospody je právě to, že mimo dobu obědů je plně samoobslužná.

„Odpadají vysoké mzdové náklady, kvůli kterým spousta jiných hospod zavírá. O vše se stará provozní, která je cca dvě hodiny fyzicky na místě, a to v době obědů. Jinak, kdyby nastal nějaký problém, je na telefonu. Je zaměstnancem města. kromě ní máme ještě na dohodu člověka, co tam uklízí. Takhle se nám podařilo naši hospodu, a v podstatě i komunitní místo, zachránit,“ pochvaluje si starosta.

Formanku podle něj nenavštěvují jen místní, ale i turisté. „Hodně se tam líbí Brňákům, kteří tady mají chalupy. Zastavují se tam i cyklisté,“ tvrdí.

Míní také, že do budoucna by ke stejnému kroku jako Hanušovice mohla přistoupit i další města a obce, kde zavření hospod hrozí. „Nedávno si Formanku přijela prohlédnout početná delegace starostek a starostů v čele se senátorem Markem Ošťádalem. A líbila se jim,“ dodal starosta.

„Hospoda končí, všem děkuji za přízeň.“ Vesnické lokály skomírají

Ekonomika

Výběr článků

Načítám