Hlavní obsah

Záchranáři slaňovali turistu, který zkolaboval ve věži vídeňské katedrály

Spektakulární operaci provedli před očima veřejnosti vídeňští záchranáři, když v první polovině května po laně spouštěli z vrcholu katedrály svatého Štěpána 76letého německého turistu, který při výstupu na jižní věž těsně před vrcholem zkolaboval.

Foto: Profimedia.cz

Jižní věž vídeňské katedrály svatého Štěpána

Článek

Záchrana přišla včas a pan Manfred z Cách se z příhody zotavil. Rakouskou metropoli navštívil potřetí v životě s tím, že se konečně musí podívat i na vídeňskou dominantu, což při prvních dvou cestách nestihl, informoval deník Kronen Zeitung.

Výšlap na jižní věž, která i s křížem měří 136 metrů, byl hlavním bodem itineráře. Zjevně ale přecenil své síly, protože na posledních schodech z celkového počtu 343 omdlel.

Vzhledem ke stísněnému prostoru nebylo možné snést tělo stejnou cestou, na řadu proto přišlo slaňování. Záchranáři přispěchali téměř okamžitě a uložili pacienta na nosítka, která pak zavěsili na lano a spustili volným prostorem mimo schodiště dolů.

Současně s ležícím pacientem se jako doprovod spouštěl i jeden z 22 členů záchranného týmu. Turista byl po celou dobu záchranné akce v bezvědomí. Probral se až v nemocnici, kterou už následující den mohl opustit a pokračovat v návštěvě Vídně.

Příhoda se odehrála v první polovině května a nyní pan Manfred vídeňským záchranářům ve videu na Instagramu poděkoval. „Bylo to už pár roků, co jsem naposledy stoupal na nějakou věž. Ve svých téměř 77 letech jsem asi přecenil síly,“ připustil pan Manfred.

„Až v nemocnici jsem zjistil, co jsem způsobil a jak mi záchranný tým pomohl. Vídeňští záchranáři jsou úžasní,“ dodal.

Dva turisté vylezli bez jištění na vrchol milánské katedrály

Zahraniční

Výběr článků

Načítám