Článek
Mistrovská kulinářská díla tvořil přímo před očima hostů mistr kuchař Radek Příhonský se dvěma pomocníky.
"Jihoafrická kuchyně používá spoustu zeleniny a ovoce,“ prozradil Příhonský, který má s kulinářskými zvyklostmi jižní výspy černého kontinentu osobní zkušenost.
"Dostal jsem pracovní povolení v JAR na osm let. Po osmi měsících jsem se však musel vrátit do Čech, protože mi onemocněla maminka,“ svěřil se.
:. Chryzantémy jsou opravdu jedlé. Okvětní lístky ale musíte pečlivě otrhat. Zbytek květu je totiž hořký.foto: Právo/Michaela Feuereislová
Základem menu byla příprava lehce stravitelných pokrmů s pomocí současného hitu mezi kuchyňskými přístroji, parní trouby. A samozřejmě jedlé květy. Pod Radkovýma rukama se zrodila jasmínová rýže s rozinkami a plátky růží, zeleninový salát s pomerančem a chryzantémami či ovocný salát s květy orchidejí.
Při pohledu na ně by leckoho napadlo, že si je může natrhat na zahrádce. Použité květy však pocházejí z ekologických farem v Holandsku. Navíc se musí nejen oprat, ale také pečlivě rozebrat a použít opravdu jen okvětní lístky. Lenost se totiž nevyplácí a nahořklá příchuť řapíků a středů by mohla pokazit celý pokrm.