Hlavní obsah

Z odloženého nemluvněte je policista. Po 23 letech se setkal se strážníkem, který ho zachránil

 South Bend

Tři dny před Vánocemi v roce 2000 vyjížděl policista Gene Eyster k případu dítěte odloženého v jednom z bytových domů v South Bendu v americkém státě Indiana. O více než 23 let později se s ním znovu setkal a nemohl uvěřit, že mladý muž rovněž pracuje u místní policie.

Foto: Circa Images / Universal images group, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dnes je sedmdesátiletý Gene Eyster již ve výslužbě, ale na konci roku 2000 pracoval u policie v South Bendu v oddělení závažných trestných činů. Tři dny před Vánocemi tehdy vyjížděl k případu teprve třídenního chlapečka, kterého jeho matka odložila v krabici na chodbě bytového domu.

„Úplně mě to zničilo,“ vzpomíná dodnes na smutnou událost. Když tedy miminko odvezli záchranáři do nemocnice, přinesl mu alespoň plyšového medvídka. „Aby každý viděl, že se o něj někdo stará. A začal jsem mu říkat Ježíšek, protože ho našli zabaleného v jesličkách. I když to tedy byla jen kartonová krabice,“ pokračoval.

Při chlapečkovi stálo štěstí, protože zhruba za týden jej adoptovali noví rodiče. Server The Washington Post pak doplnil, že biologická matka se za pár dnů sama přihlásila policii. Prý tehdy byla hodně unavená a necítila se schopná se o dítě postarat, tak jej odložila tam, kde jej určitě někdo najde.

Exmanželé se po letech odloučení sešli v pečovatelském domě. Chvíli jim trvalo, než se poznali

Koktejl

Gene Eyster od té doby na tuto událost každou chvíli vzpomínal: „Vždycky mě zajímalo, kde dnes žije, co dělá a jak se mu daří. Zvlášť když jsem projížděl kolem toho domu. Doufal jsem, že je v pořádku a šťastný.“

Ježíšek nastoupil jako nováček

Pravděpodobně sám nepředpokládal, že se to někdy dozví, ale pak mu letos v březnu zavolal jeden místní policista: „Pamatujete si na to dítě v krabici?“ zeptal se. A když mu Gene odpověděl, že má paměť jako slon, pokračoval: „Nebudete tomu věřit, ale sedí tu vedle mě. Ježíšek ke mně nastoupil jako nováček.“

Gene měl nejprve problém tomu uvěřit, ale nakonec se ukázalo, že Ježíšek se dnes jmenuje Matthew Hegedus-Stewart a nedávno složil potřebné zkoušky a policejní přísahu. Předtím pracoval jako vězeňský dozorce a pochůzkář. Policistou se podle vlastních slov stal proto, že chce pomáhat lidem.

Když se tedy za dalších pár dnů setkali na policejní stanici, měli si o čem povídat. „Je teď o něco větší, než když jsem ho viděl naposledy,“ žertoval Gene. Matthew mu z celého srdce za vše poděkoval a rozpovídal se mimo jiné o tom, že věděl o svém osudu nalezence v krabici, noví rodiče mu o tom řekli zhruba v jeho pěti letech.

Ve čtyřech letech ji unesla neznámá žena. Po 52 letech se setkala s bratrem

Koktejl

Dílo náhody

Nicméně k setkání do značné míry přispěla náhoda. Matthew totiž v rámci zácviku se svým nadřízeným řešil právě případ odloženého dítěte. To ho dost naštvalo a kolegovi se svěřil, že má stejný osud. Ten následně prohledal staré záznamy a narazil na spojení s Genem Eysterem.

Oba muži nyní doufají, že se budou vídat častěji než jednou za 23 let, přičemž pro Gena to bude mít ještě jeden významný rozměr. Zhruba dva měsíce před setkáním s Matthewem mu totiž ve věku 36 let na neúmyslné předávkování léky zemřelo jeho jediné dítě.

Oba muži se zároveň shodli, že o jejich příběhu by se měl natočit film. „Říkal jsem Matthewovi, že by ho měl hrát Tom Cruise, ale on trvá na Channingu Tatumovi,“ zářil Gene radostí z nečekaného shledání po 23 letech.

Unesli jej hned po narození, po 42 letech se v USA poprvé setkal s matkou

Amerika

Výběr článků

Načítám