Hlavní obsah

Z Květné na Sokolovsku vyletělo přes dvacet tisíc holubů

Přes dvacet tisíc poštovních holubů se v sobotu v šest hodin ráno vzneslo k obloze z třinácti nákladních vozidel zaparkovaných od noci na nouzovém letišti v Květné u Krajkové na Sokolovsku. Směřovali nejdříve směrem ke slunci a pak neomylně ke svým domovům.

Vypouštění holubůVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

Do holubníků na Moravě a ve Slezsku, odkud je chovatelé na západ republiky dovezli na Katowický memoriál - největší závod poštovních holubů v republice na střední trati.

Memoriálu říkají chovatelé zkráceně Katův závod. Dříve se startovalo od Chebu, ale posledních devět let z letiště v Květné u Krajkové. „Je pořádán jako připomínka katastrofy, která se stala na konci ledna v roce 2006 v Katowicích v Polsku. Pod tíhou sněhu tam spadla střecha haly. Právě tam probíhala mezinárodní výstava poštovních holubů,“ prozradil Novinkám a Právu ostravský chovatel holubů Petr Jandačka.

„Tehdy tam zemřelo hodně lidí a také tisíce holubů tam zahynuly. Na počest obětí neštěstí se každý rok pořádá tento Katův memoriál,“ doplnil startér a někdejší chovatel poštovních holubů Kurt Kadleček z Krajkové.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Vypouštění holubů do závodu

Sobotní brzké ráno v Květné bylo prosluněné. Vedle zaparkovaných nákladních dodávek někteří z chovatelů spali ve spacácích buď přímo na asfaltu nebo na lehátku. Další našli azyl přímo v kabinách vozidel. Holubi, skrytí v klecích na korbách aut, do ticha letiště postaveného daleko od civilizace spokojeně s příchodem rána vrkali. Ale to už přijel ve čtvrt na šest ráno na místo startér Kurt Kadleček. U každé dodávky s autem přibrzdil a zatroubil, aby se posádka probudila. „Startuje se v šest ráno,“ volal na ně. A tak se také stalo.

Holubi letí za sluncem

„Nejlepší je pro holuby, když svítí sluníčko, protože oni pak letí za sluncem,“ popisoval Kadleček. „Když je zataženo a jsou mraky, tak kolikrát to holubům trvá, než se zorientují, a to tady pak třeba i dvacet minut krouží. No, a to pak ztrácí na čase i na výkonu,“ pokračoval. „Na závodech se vždycky změří čas prvního a pak čas posledního holuba, který doletí zpět,“ doplnil Kadleček s tím, že každému chovateli se takto měří čas dvaceti holubů, kteří se do závodu zapojí.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Holubi čekají na start.

Výsledky se vypočítávají podle daných koeficientů, protože holubi létají různé vzdálenosti, tak aby bylo dosaženo spravedlivého hodnocení. „Někdo letí čtyři sta a někdo šest set kilometrů. Ti nejlepší létali přes třináct set metrů za minutu,“ konstatoval bývalý krajkovský holubář a dnes startér Kadleček. Soutěž je vyhodnocena na republikovém holubářském plesu, který se pravidelně koná v zimních měsících.

Přílet domů chovatelé nestihnou

Petr Bureš přivezl do Krajkové ze Zlína sedmnáct set holubů. „Kapacita dodávky je ale dvojnásobná,“ podotkl. Zpět do svého zlínského holubníku poletí jeho svěřenci zhruba pět a půl hodiny. „Kdepak, to je nestihneme. My budeme možná někde na Vysočině a oni už budou doma,“ uvedl na otázku, zda stihnou holuby ve Zlíně přivítat.

Nový městský holubník v Brně zatím testuje první opeřenec

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám