Článek
Rekordní tatranka váží přibližně třináct kilogramů a její vznik do značné míry kopíroval výrobu běžných tatranek. Nejprve se totiž upečou pláty o rozměrech 680 × 272 milimetrů, které se následně rozřežou na menší kousky.
V případě megatatranky, která má na výšku 105 milimetrů, však zůstaly vcelku. To však práci neusnadnilo, ale naopak značně zkomplikovalo. Pláty jsou totiž velmi křehké, a tak je potřeba manipulovat s nimi s nejvyšší opatrností, aby se nerozlomily. Jenže to neumí jen tak kdokoliv.
Z čeho vznikla 13kilogramová tatranka |
Ingredience jsou stejné jako při výrobě standardních tatranek, jen jejich množství je poněkud větší: |
4,3 kg vody (odpaří se při výrobě plátů) |
3,5 kg mouky |
2,9 kg rostlinných tuků |
2,6 kg cukru |
1,2 kg mléčných komponent (sušené mléko, sušená syrovátka, laktóza) |
0,8 kg čokoládové polevy |
Rekordní tatranku má na svědomí dvaasedmdesátiletá Marie Horáková, která do výrobního provozu nastoupila již v roce 1970. Podle vyjádření firmy Mondelez, pod niž dnes výroba tatranek spadá, vždy byla paní Horáková opravdovým pokladem lovosické továrny a je k ní doslova připečená.
Pracovala v oddělení kontroly kvality i v laboratoři jako technoložka. Podílela se tedy jak na výrobních postupech, tak i na zajišťování kvality a výběru druhů ingrediencí a jejich zpracování.
Vrátila se z důchodu
Dnes již paní Horáková do laboratoře nechodí, ale i v důchodovém věku občas stále pomáhá přímo ve výrobě, například s těmito velkými tatrankami, které firma vyrábí pouze pro speciální příležitosti. Loni tak například jednu velkou tatranku dostaly jako poděkování za spolupráci sestřičky ze Slezské nemocnice v Opavě.
Lidé v továrně jsou přesvědčeni, že takto velkou tatranku dokáže vyrobit pouze paní Marie.
„Zažila doby, kdy výroba v továrně nebyla ještě tak automatizovaná, takže ví, jak je potřeba s křehkým oplatkovým těstem zacházet,“ vysvětluje Eva Železná z českého zastoupení firmy Mondelez.