Článek
Milióny kuchařů a kuchařek po celém světě musely získat zručnost při přípravě dokonalých palačinek mnohonásobným opakováním svých pokusů. Matematikové z Wolverhamptonu ve střední Anglii ale přišli s tím, že ideální placku z mouky a mléka lze stvořit napoprvé po dosazení do rovnice plné proměnných.
Rovnici si nechal vytvořit obchodní řetězec Debenhams a představil ji v pondělí před popeleční středou, s níž končí masopustní období a začíná 40denní velikonoční půst. V Británii na masopustní úterý připravují tradičně právě palačinky.
Vzorec pro ideální palačinku v podání britských matematiků | |
---|---|
[10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E) | |
L | počet bublin v litém těstě |
F | povedenost obracení palačinek (0-100) |
C | konzistence těsta (10) |
k | ideální konzistence těsta (5) |
T | teplota pánve |
m | ideální teplota pánve (192°C) |
S | čas odpočinku těsta před smažením (30 vteřin) |
E | čas odležení palačinky před konzumací |
Čím více se výsledek blíží hodnotě 100, tím je prý palačinka lepší. Nám při pokusu o zhodnocení palačinky vycházela čísla stovce na míle vzdálená. Britské palačinky se sice od těch českých liší, avšak vyzkoušet vzorec si můžete i na naše tradiční palačinky. Třeba budete mít zrovna štěstí.