Hlavní obsah

Vzkaz budoucím generacím. Hrad Kámen ukrývá mince i vzpomínku na covid

Kámen

Covidový certifikát, tričko s motivem Vysočiny nebo mince čekají na budoucí generace v nové časové kapsli na hradě Kámen na Pelhřimovsku. Vzkaz umístili krajští politici, kastelánka i šéf stavební firmy do základů nového návštěvnického centra. Památka známá expozicí historických motocyklů je už téměř rok mimo provoz, prochází celkovou obnovou.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Vzkaz budoucím generacím uložili na hradě Kámen hejtman Vítězslav Schrek (vpravo) a Jiří Kovář, šéf firmy, jež staví návštěvnické centrum

Článek

Co vzkázali současníci lidem, kteří otevřou kapsli třeba za sto let? „Můj prvotní nápad byl dát do kapsle bubenické paličky,“ přiznal hejtman kraje Vysočina a také muzikant Vítězslav Schrek.

Vložím do kapsle svůj covidový certifikát, který naši současnost nebo nedávnou minulost připomene.
Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina

„Zvolil jsem nakonec jinou relikvii a vložím do kapsle svůj covidový certifikát, který naši současnost nebo nedávnou minulost připomene,“ zmínil hejtman dokument, bez něhož se pár let nazpět neobešly třeba cesty do zahraničí.

Na nedávnou pandemii poukázal uložením papírového receptu od lékaře a injekčních stříkaček i náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný.

Nejstarším hradem Českého ráje je Valdštejn. Byl zpřístupněn jako druhá památka v Čechách

Tipy na výlety

Jiří Kovář z firmy Starkon, která staví nové návštěvnické centrum, popřál budoucím generacím méně byrokracie. Architekt Petr Všetečka vložil do kapsle metr s vyobrazením proporcí zlatého řezu. „Metr pochází z athénské Akropole a hrad Kámen je takovou Akropolí Vysočiny,“ prohlásil Všetečka.

Bývá zvykem, že současníci vkládají vzkaz do již existující schránky. Na hradě Kámen však dosud žádnou historickou neobjevili.

„Nikde jsme nic nenašli, ani schované za trámem. Když se hrad rekonstruoval v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, všude se betonovalo, aby se hrad zakonzervoval a dále nechátral. Ani tehdy nenašli nic, co by předchozí majitelé hradu zanechali pro budoucí generace,“ připomněla kastelánka Zlata Vobinušková. Do schránky přidala brožury či fotografie dokládající, jak hrad vypadal před rekonstrukcí.

Velká obnova potrvá ještě dva roky

V obci Kámen je nyní přístupná alespoň nedávno opravená kaple Panny Marie Bolestné, kde příležitostně pořádají i speciální kostýmované prohlídky.

Na kompletně zmodernizované hradní expozice si budou muset turisté počkat ještě zhruba dva roky. „Věříme, že hrad přivítá první návštěvníky v létě 2026,“ dodala kastelánka.

Hrad Kámen, původně gotická stavba ze 13. století, patří Kraji Vysočina, který jej spravuje prostřednictvím Muzea Vysočiny Pelhřimov. Hejtmanství do úprav investuje kolem 140 milionů korun.

Hrad Kámen po prázdninách na tři roky zavře

Cestování

Výběr článků

Načítám