Hlavní obsah

Výzva „Král velkého bachoru“ dostala sečuánskou restauraci do křížku se zákonem

Čínské úřady vyšetřují sečuánskou restauraci kvůli soutěži v pojídání plněných knedlíčků, která údajně porušuje tamější zákony zaměřené na plýtvání jídlem. Ti, kdo dokážou spořádat 108 pikantních knedlíčků ve zmíněném časovém limitu, nemusí knedlíčky platit a získají navíc tuze lákavý titul „Král velkého bachoru“.

Foto: Profimedia.cz

Knedlíčky jsou v Číně oblíbenou položkou většiny restaurací.

Článek

Argumentem úřadů je to, že virální výzva přiměla lidi k nesmyslnému přejídání, které logicky ústí v plýtvání potravinami. V Číně skutečně existuje od roku 2021 zákon, který má podle tamějšího prezidenta Si Ťin-pchinga zatočit s problémem, který označil za „šokující a znepokojivé“ plýtvání jídlem.

Ani dva roky poté si však lid ještě zcela nepřivykl na nová nařízení. Přece jen, není to nejpřirozenější opatření v zemi, kde je jako gesto pohostinnosti dobrým zvykem servírovat hostovi více, než je schopný sníst.

Neprošel ani obří hamburger

Podle studie, kterou si nechala v roce 2020 udělat čínská vláda, ročně putuje z čínských restaurací přímo do odpadu nejméně 34 milionů tun jídla. A sečuánská restaurace zmíněná v tomto článku je jen jednou z mnoha, které jsou pro přečin plýtvání jídlem vyšetřovány. Pod lupou úřadů je třeba také hotel z provincie Fu-ťien kvůli soutěži, která vyzývala hosty, aby se pokusili sníst tříkilový hamburger během půl hodiny.

Restaurace, které motivují zákazníky k tomu, aby si objednávali přehnané množství jídla, mohou dostat pokutu. Na druhou stranu, podniky mohou od zákazníků, kteří nechají na stole mnoho zbytků, vybírat „odpadkový poplatek“. Čína navíc také zakázala streamování soutěží v konzumaci jídla a cíleného přejídání. Mnoho online účtů kvůli tomu bylo dokonce už zablokováno. To se samozřejmě nelíbí části obyvatelstva, které hodnotí tento přístup jako přehnaný.

A nejde jen o státní nařízení. Se svou trochou do mlýna se snaží přispěchat také nejrůznější místní úřady či i některé restaurační podniky, které se chtějí úředníkům zavděčit.

Hosty si považují. A někdy i převažují

Například wuchanská pohostinská asociace vyzvala restaurace ve městě k tomu, aby při obsluhování skupin umožnily hostům objednat maximálně takový počet pokrmů, kolik jich sedí u stolu, minus jeden. V Číně je velmi běžné sdílení pokrmů mezi hosty a lidé mnohdy objednávali více jídla, aby tak uctili své spolustrávníky.

Kuriózní je, že asociace tuto výzvu vydala již v roce 2020, krátce po projevu prezidenta, ve kterém oznámil svůj plánovaný boj proti plýtvání s jídlem. Tedy ještě v době, kdy nebyl žádný podobný zákon úředně v platnosti.

A aby toho nebylo málo, některé restaurace podle zpravodajského serveru BBC dokonce své hosty před jídlem převažují, aby tak mohli určit, kolik jídla mohou zkonzumovat. Jiný kraj…

Přes 60 pozřených hotdogů za 10 minut. Soutěž jedlíků ovládli favoriti

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám