Hlavní obsah

Víno už nebude zapáchat po korku

Novinky, Korzo/P
WIESBADEN

Němečtí vědci tvrdí, že přišli na to, jak zbavit víno korkové pachuti. Tým odborníků z wiesbadenské polytechniky našel speciální enzym, který zabrání mikroorganismům, aby v korkové zátce přežívaly a množily se v ní.

Foto: archiv PLL a.s.

Snad nejoblíbenější dětskou zábavou je hasičská pěna.

Článek

Vědci míní, že jejich vynález pomůže nahradit nynější techniky ošetření zátek, při nichž je korek ošetřován peroxidem nebo chlórovým roztokem, které ovšem zabíjejí pouze některé organismy zodpovědné za korkovou chuť vína.

"Naše testy prokázaly, že v zátkách napuštěných speciálním enzymem se ani po čtyřech týdnech skladování ve vlhkých podmínkách organismy nezačaly množit. Je to převratný objev, který nám pomůže vyřešit mnoho problematických otázek spojených s užíváním korku," tvrdí členové výzkumného týmu a dodávají, že jejich zjištění potěší rozhodně nejen milovníky vína.  

"Pomůžeme také redukovat množství chemického odpadu, který vzniká při ošetřování korku a umožníme pěstitelům vína omezit jejich finanční ztráty, které doposud měli kvůli nákladnému ošetřování zátek a také kvůli pachuti, kterou víno po tlejících zátkách získávalo. Je to velký krok pro zkvalitnění zpracování vína a také pro jeho konzumenty, kteří konečně odhalí pravou chuť svého oblíbeného moku," uvádějí vědci.

Související témata:

Související články

Italové vyvíjejí červené víno v tabletách

Italští vědci pracují na pilulkách, v nichž se budou snoubit všechny pozitivní účinky, které obsahuje sklenka červeného vína. Lahodný mok natolik přesvědčil...

Výběr článků

Načítám