Hlavní obsah

Velikost a četnost bublinek dává sektu pravou chuť

Novinky, Korzo/Plus
PAŘÍŽ

Tradice oslavovat příchod Nového roku s lahví šumivého vína v ruce je prastará tradice. Zrodila se v dobách třicetileté války, kdy lidé věřili, že bouchání zátek při otvírání šampaňského zažene od jejich prahu nejen zlé duchy, ale také nepřátele. Nyní se však vědci na sekt podívali z trochu jiné stránky a přišli na to, že chuť perlivého moku je přímo závislá na velikosti a množství bublinek, které z něho stoupají.

Foto: archiv nemocnice

Udržet počty odběru se nemocnicím daří se stále menším počtem pravidelných dárců.

Článek

Odborníci z remešské univerzity Champange-Ardenne zjistili, že řetězce bublinek stoupající ze dna láhve mají schopnost vázat na sebe molekuly látek, které vínu propůjčují chuť a vůni.

"Čím jsou tyto bublinky menší a četnější, tím intenzivnější je aroma," uvádějí na stránkách odborného časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

"Na kvalitu nápoje však nemá v žádném případě vliv množství oxidu uhličitého, který obsahuje," zdůrazňují, i když právě z něho bublinky vznikají.  

Cíl: šampus s malinkými bublinkami

"Současně však také obsahují rozpuštěné soli, cukry a minerály, které dávají jednotlivým druhům šumivého vína jejich nezaměnitelnou chuť, přestože obsah oxidu uhličitého je u všech značek zhruba stejný," vysvětlili badatelé.  

Závěry studie chtějí francouzští vědci využít k přípravě šumivého vína s co nejmenšími bublinkami. Jak uvedl vedoucí výzkumného týmu Gérald Liger-Belair, experti pracují na počítačovém programu, který by umožnil tvorbu optimálních bublinek v lahvích se zrajícím sektem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám