Hlavní obsah

Ve vraku lodi našli šampaňské z 19. století

Tým polských potápěčů objevil vrak staré plachetnice naložené luxusním zbožím. Loď ukrývala porcelánové předměty, přibližně 100 lahví šampaňského a minerální vody v hloubce 58 metrů u švédského pobřeží. Je šampaňské z 19. století na dně Baltského moře stále vhodné k přípitku?

Potopený poklad: Šampaňské ve vraku lodi z 19. stoletíVideo: AP

Článek

Vedoucí týmu Tomasz Stachura se domnívá, že vzácné zboží mohlo být na cestě na královský stůl ve Stockholmu nebo do rezidence ruského cara v Petrohradě. Loď se potopila přibližně ve druhé polovině 19. století.

Soukromá skupina potápěčů Baltictech, která pátrá po vracích lodí na dně Baltského moře, učinila objev 11. července při kontrole míst asi 37 kilometrů jižně od ostrova Öland.

Už chtěli s bádáním končit, ale potápěči Marek Cacaj a Pawel Truszynski se rozhodli pro poslední rychlý ponor a o dvě hodiny později se vynořili se zprávou o vraku a jeho cenném nákladu.

Pár vylovil z jezera v New Yorku trezor. Bylo v něm 100 tisíc dolarů

Koktejl

Na lahvích byla vytištěna značka minerální vody Selters, o níž se dříve věřilo, že má léčivé účinky. Značku šampaňského se zatím nepodařilo určit. Na jednom špuntu mělo být podle Stachury vidět písmeno „R“. Obsah je údajně stále v dobrém stavu.

„V této hloubce je vrak dokonale zachovalý. Teplota na místě je stálá, nejsou tam žádné proudy a je tam tma,“ uvedl Stachura pro AP.

Dodal, že odborníci ze společností Champagne a Selters již kontaktovali společnost Baltictech a mají zájem o provedení laboratorních testů obsahu lahví. O dalších krocích při zkoumání vraku však rozhodnou švédské úřady.

Potápěči z Baltictechu již dříve objevili vrak lodi SS Karlsruhe, poslední lodi, která opustila Königsberg v roce 1945 v rámci evakuace německých civilistů za druhé světové války.

Vrak nacistické lodi může ukrývat klíč k záhadě zmizelé jantarové komnaty

Koktejl

Výběr článků

Načítám