Článek
„Včely nám do úlů nosí pyl a nektar, ze kterého pak dělají med. My med stáčíme a jednu skleničku dáváme do laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, se kterou spolupracujeme,“ popsal Novinkám letištní inženýr a včelař Roman Kuttelwascher.
V laboratořích se pak dělají rozbory na obsah aromatických uhlovodíků a také těžkých kovů, které se kolem letiště mohou vyskytovat. Dále se kontroluje obsah vody, cukrů a dalších látek.
„Už po tři léta zpátky máme hodnoty pod mezí stanovitelnosti laboratorních metod, takže ty výsledky jsou velice dobré. Od roku 2011 každoročně získáváme certifikát Český med a v roce 2014 a 2015 jsme byli oceněni dokonce zlatou medailí,“ uvedla koordinátorka životního prostředí pražského letiště Lucie Bílková.
Počet úlů se pohybuje mezi pěti až šesti a v každém dřevěném domečku je přes léto přibližně 60 tisíc včel. Med se pak stáčí obvykle dvakrát do roka.
„Produkujeme kolem 100 kg medu ročně a používáme ho jako dárky pro obchodní partnery nebo starosty okolních obcí,“ dodal letištní včelař.