Článek
„Tento problém jsme odhalili ve stejnou chvíli jako včelaři. Ale okamžitě jsme začali pracovat na odstranění,“ přislíbil mluvčí Philippe Meinrad ze společnosti Agrivalor, která továrnu provozuje. Podnik zpracovává také odpady z čokoládovny Mars.
Zástupci továrny teď oznámili, že bude všechny nádrže od stop cukru čistit, odpadní látky bude uchovávat v kontejnerech, do nichž včely nebudou schopny pronikat, a bude se snažit skladovací období zkrátit na minimum.
Včely sice dávají před řepným cukrem (sacharózou) přednost nektaru (směs glukózy a fruktózy). To ale platí jen od jara do července. Pak v přírodě prudce ubude květů a medovice ze mšic, takže se změní pud dělnic, které pak vyhledávají jiné zdroje potravy a ochotně přijímají jakýkoli cukr. Třeba i ten z bonbónů.