Hlavní obsah

Vánoční strom pro Prahu bude z Lužických hor

Vánoční strom, který bude letos v době adventu zářit na Staroměstském náměstí v Praze, roste zatím v Krompachu na Českolipsku, vesnici v Lužických horách u hranic se Saskem. Je vysoký 22 metrů. Českolipsko je pravidelným dodavatelem vánočních stromů pro Prahu, z regionu pocházel i ten loňský.

Vánoční strom pro Prahu bude letos z Krompachu v Lužických horáchVideo: Michael Polák, Novinky

Článek

Smrk ztepilý roste v sousedství dvou chalup. Ještě před několika desetiletími měl kolem sebe z větší části volné prostranství, a možná i díky tomu bohatě narostl a hustě se rozvětvil.

V poslední době ovšem už natolik, že větvemi dosahuje až na jednu z chalup. Majitelé pozemku, na kterém vyrůstá, proto přemýšleli, jak s ním dál naložit.

„Sousedům už jde strom do chalupy, nám jeho kořeny lezou všude možně, a tak jsme zvažovali, co budeme muset udělat. A pak jsme náhodně našli informace o soutěži na vánoční strom pro Prahu. Líbilo se nám to, přišlo nám to mnohem lepší než tak pěkný strom ořezávat, zkracovat nebo ho jen tak pokácet,“ popsala Novinkám Dana Minaříková, která bydlí v chalupě, u níž strom vyrůstá.

FOTO: Na zasněženém Staroměstském náměstí se rozsvítil vánoční strom za hudby z Popelky

Vánoce

Soutěž o vánoční strom pro Prahu vyhlásila společnost Taiko, organizátor vánočních trhů na Staroměstském náměstí. Lidé jí měli posílat tipy na stromy, které jsou přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí, případně stojí na stavebních pozemcích. Sešlo se celkem 45 návrhů, do užšího výběru se dostalo pět stromů.

Foto: Michael Polák, Novinky

Dana Minaříková u stromu, který bude letos dominantou vánočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze.

Vítěz z Krompachu je vysoký 22 metrů, kmen ve výšce půl metru nad terénem má obvod 230 centimetrů.

„Letos je to velmi úzký smrk a má silné větve, což nám potom zjednoduší jeho vánoční nazdobení,“ řekl televizi Nova Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy.

Foto: Michael Polák, Novinky

Na místě, kde vyrůstal, měl smrk pro Prahu parádní výhled do krajiny, včetně pohledu na rozhlednu na Hvozdu, pátém nejvyšším vrcholu Lužických hor.

Odborníci, kteří mezi přihlášenými stromy vybírali, se do Krompachu přijeli podívat dvakrát.

„Nejdříve přišel mail, že je náš smrk v užším výběru stromů a že se přijedou podívat. Takže tu byli. A pak přišla další zpráva a minulý pátek přijeli znovu. A tím to všechno vypuklo,“ popsala Dana Minaříková.

Českolipsko je vcelku pravidelným dodavatelem vánočních stromů pro pražské Staroměstské náměstí. O zkrášlení adventu v centru Prahy se okres na severu Čech postaral naposledy vloni, kdy se vánoční strom kácel v Pertolticích u Mimoně, a vlastně trochu i předloni, kdy do Prahy putoval strom z Kytlice, ležící - podobně jako letošní Krompach - v Lužických horách, na hranici Děčínska a Českolipska.

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí šel k zemi, využití najde i po svátcích

Vánoce

Související články

Výběr článků

Načítám