Článek
Podle sezóny si sem mohou přijít lidé „zahoubařit“ a odnést si čerstvé plody, aniž by navštívili les, ale také druhy, za kterými by museli lán světa. Například japonskou šitake. Po shození atomové bomby v Nagasaki vědci zkoumali, co by pomohlo obnovit lidem krvetvorbu a byla to právě tato vysoce léčivá houba. Pro zajímavost – v Praze se jí prodá 250 kilogramů týdně, což je podle mykologů málo.
Vyznavači přírodního léčení uvítají novinku – Houbové quarteto, která má jako heslo uvedeno elixír věčného mládí. Jde o jedinečný stoprocentně přírodní přípravek složený ze čtyř léčivých hub. Prášek v kapslích vznikl z šitake, korálovce ježatého, hnojníku obecného a rejši.
Doplněk stravy je určen preventivně pro mladé lidi, na které jsou kladeny vysoké nároky při studiu i v práci, oslabenému organismu seniorů i nemocným lidem přijímajícím antibiotika nebo chemoterapeutika. Quarteto je totiž velmi účinnou podpůrnou látkou k aktivaci vlastní obranyschopnosti organismu.
Kaviár z ucha
Obchůdek je zaměřený na léčivé a chutné plody v nejrůznější podobě. Kromě těch čerstvých – nejvíce tu budou zastoupeny žampióny a hlíva ústřičná od našich kvalitních pěstitelů, si mohou zákazníci koupit také nakládané.
A to i takové druhy, do jejichž sběru by se třeba vůbec nepustili. Ty jsou také prospěšné hlavně kvůli velkému obsahu vlákniny. Ale rovněž tu mají sadby známých pěstovaných hub, substráty, sušené i jako potravinové doplňky.
Jidášovo ucho (na snímku vpravo nahoře) a čirůvka dvoubarevná jsou suroviny, z nichž se dělá kaviár. Foto: Michaela Feuereislová
Specialitkou obchůdku je také výjimečný kaviár. Je z hub, které se sice moc nesbírají, ale jsou léčivé. Chuťovka se připravuje z čirůvky dvoubarevné a ucha Jidášova.
Miss je na hlívu
Kmotrou obchodu se stala Miss ČR 2007 Kateřina Sokolová. Ta jako dítě chodila s rodiči na houby na chatě v Hostýnských vrších, kde jsou prý krásné lesy. Sokolová přiznala, že nikdy moc hub najít nedokázala, prý na ně neměla štěstí. Její favoritkou je prý hlíva ústřičná.
Recept na salát z hlívy | |
---|---|
hlíva | 150 g |
sádlo | 15 g |
majonéza | 80 g |
výhonky mungo | 40 g |
čínské zelí | dle uvážení |
naklíčená vojtěška či ředkvička | dle uvážení |
pórek | dle uvážení |
rajče | dle uvážení |
pepř a sůl | dle uvážení |
Očištěné houby nakrájejte na nudličky, poduste na sádle, osolte, přidejte pepř, majonézu a mungo výhonky. Vše promíchejte a uložte na jednu hodinu do lednice. Před podáváním ozdobte čínským zelím, naklíčenou vojtěškou nebo ředkvičkou, pórkem a rajčetem. Jako přílohu můžete použít tmavý chléb nebo čerstvé pečivo. |