Hlavní obsah

V Polsku se narodila čtyři mláďata kriticky ohroženého tygra sumaterského

V polské zoologické zahradě ve Vratislavi se v červenci narodila čtyři mláďata kriticky ohroženého tygra sumaterského. Zoologická zahrada o tom v pátek informovala na svém webu s tím, že s oznámením čekala do doby, než zvířata vyrostou a dostatečně se vyvinou.

Foto: Zoo ve Wroclavi

Narozená mláďata tygrů sumaterských

Článek

Zoo uvedla, že tygří mláďata se narodila 22. července. Jejich narození označila jako „nejpřísněji střežené tajemství“ zahrady.

„Naše zoo informace o potomcích vždy zatajuje, protože období bezprostředně po narození je pro mláďata citlivé a čas radostných zpráv nastává až tehdy, kdy zvířata zdravě vyrostou a vyvinou se,“ stojí v prohlášení, které tak vysvětluje, proč zoologická zahrada o jejich narození informovala až asi po čtvrt roce.

Narození hned čtyř tygřích mláďat je podle zoo ojedinělou událostí. „Takto velký vrh je opravdovou vzácností. Zvířata se ještě k tomu zdravě vyvíjejí a rostou v silné, aktivní jedince. Letos se tygr sumaterský narodil pouze ve čtyřech zoologických zahradách v Evropě,“ upřesňuje zoologická zahrada. Podle jejího ředitele Sergiusze Kmiecika je unikátní i fakt, že všechna čtyři mláďata jsou zdravá, protože u takto velkých vrhů to nebývá pravidlem.

Vzácní hadi s psí hlavou se zabydleli v pražské zoo

Koktejl

Tygří mláďata již byla očkována, což zoo označila za klíčové pro první návštěvu výběhu. Poprvé se v něm všechna čtyři mláďata proběhla ve středu, čemuž přihlíželi jejich rodiče, kteří se jmenují Nuri a Tengah.

„Narození čtyř tygrů sumaterských je největším chovatelským úspěchem posledních let a bezprecedentní událostí, skutečnou světovou senzací,“ okomentoval radostnou událost starosta polské Vratislavi Jacem Sutryk.

Novorození tygři jsou tři samci a jedna samice. V evropských zoologických zahradách převažují samice, takže narození tří samců by mohlo pomoci vyvážit jejich populaci v zoo, píše zahrada dále v prohlášení.

Tygr sumaterský je kriticky ohroženým druhem a zároveň nejmenším poddruhem tygra. Ve volné přírodě jich žije jen asi 400, a to pouze na ostrově Sumatra v Indonésii, především v národním parku Kerinci Seblat.

Hraví a zvědaví. Radost z nových ledních medvědů v trojské zoo zastínil úhyn Toma

Koktejl

Výběr článků

Načítám