Hlavní obsah

V olomoucké zoo se po pětileté pauze zdařil odchov vzácného ibise skalního

Olomouc

Po pěti letech se v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce podařilo odchovat ibise skalního. Tito ptáci, kteří hnízdí na skále ve voliéře u pavilonu šelem, se řadí mezi ozdoby zoo. Čerstvý odchov tu považují za jeden z velkých úspěchů letošní sezony.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Mládě ibise skalního

Článek

„Je to proto, že tyto velmi vzácné ptáky se nám podařilo odchovat po pětileté pauze. Až do minulé sezony byl v hejnu nepříznivý poměr pohlaví. Voliéru obývalo o polovinu méně samců než samic, což v chovu ptáků, kteří žijí v hejnech, nikdy není dobré,“ sdělila Novinkám mluvčí zoo Iveta Gronská.

To byl podle ní důvod, proč do zahrady dovezli tři mladé samce a jednu mladou samici. Navíc vyřešili i problém hnízdění.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Ibis skalní

„Díky pečlivému pozorování jsme se domnívali, že na skalách hnízdící ibisové se v naší voliéře přou o jedno konkrétní „ideální“ místo k hnízdění. Tuto římsu si již několik let vybírají k hnízdění rodiče letošního mláděte, ale v předchozích letech o svá vejce přicházeli. Pravděpodobně v důsledku nešťastného vyhození vajec jiným ibisem při potyčce o hnízdo,“ konstatovala Gronská.

„Vyrobili jsme proto hnízdní niky „na míru“ a rozmístili je po skále. A světe div se, v letošní sezoně všichni ptáci našli svůj protějšek, vystavěli hnízda a celá kolonie začala vyvíjet mimořádnou aktivitu. Dokonce zahnízdila i nejstarší samice, která se letos dožívá 28 let. I když je výsledkem jen jedno mládě, je to pro nás obrovský posun,“ zdůraznil kurátor ptáků Jan Kirner.

„Díky analýze DNA ze vzorku peří víme, že se jedná o samičku, jejíž další osud bude záviset na rozhodnutí koordinátora evropského záchovného programu,“ podotkla mluvčí s tím, že ibisy skalní čeká v letošním roce ještě jedna změna.

Foto: Zoo Olomouc, Novinky

Ibisové skalní se řadí mezi ozdoby olomoucké zoo

„Celé hejno najde nový celoroční domov v obří voliéře nazývané Bábovka, a návštěvníci tak budou moci tento druh obdivovat i během zimních měsíců,“ uvedla Gronská.

Ibis skalní se přirozeně vyskytoval v severní Africe, na Blízkém východě a na několika místech v Evropě. Tady byl ale dočista vyhuben v 16. století. I mimo Evropu mu koncem 20. století hrozilo vyhynutí.

Populace v zoologických zahradách naštěstí byly stabilní a jejich chov se dařil. Na vhodných lokalitách tak mohlo započít vypouštění jedinců odchovaných v lidské péči zpět do volné přírody, které trvá doteď.

„Nyní lze díky společnému úsilí mnoha zoologických zahrad pozorovat volně žijící ibisy skalní v Alpách nebo na několika místech ve Španělsku,“ doplnila mluvčí olomoucké zoo.

Malá Mobi je hvězdou. Učí se chodit a návštěvníky dojímá hrou se svým mohutným otcem

Koktejl
Související témata:
Ibis skalní

Výběr článků

Načítám