Hlavní obsah

V Marseille se koná výstava o naturismu, kam mohou lidé přijít nazí. Musejí však mít boty

V muzeu v Marseille na jihu Francie je k vidění výstava o naturismu, na kterou mohou návštěvníci přijít nazí. Vstup bez oděvu je však možný pouze jednou za měsíc. V srpnu přišlo na takovou komentovanou prohlídku 80 lidí, další termín je 3. září.

Foto: Christophe SIMON / AFP, Profimedia.cz

Výstava o naturismu v Marseille

Článek

Lidé dnes vyhledávají zdravou stravu, stávají se vegetariány, meditují nebo cvičí jógu, a snaží se tak i dnes přiblížit přírodě stejně jako naturisté v minulosti, vysvětluje Muzeum evropských a středomořských civilizací koncepci výstavy. Kurátoři vyzdvihují výsadní postavení Francie jako turistické destinace naturistů díky jejím svobodným komunitám s tímto zaměřením i přívětivému klimatu.

„Mám dnes narozeniny a chtěli jsme podniknout něco neobvyklého,“ řekla 38letá Julie s šátkem kolem těla. Na výstavu přišla s manželem, který si výstavu prošel bez oblečení. „Nestává se každý den, že byste mohli chodit po muzeu nazí,“ poznamenala Julie.

Ale úplně nazí lidé přece jen být nemohou, při prohlídce totiž musejí mít na nohou boty. Podle Erica Stefanuta z francouzského sdružení naturistů bosé nohy samy o sobě nevadí, ale v muzeu jsou parketové podlahy, které hrozí třískami. Důvodem tak je bezpečnost návštěvníků.

Naháč v Iowě vystrnadil řidiče z auta a ujel

Koktejl

Na prohlídku přišli i Kieren a Xander z jihozápadní Anglie. „Jsme na týden v Marseille. Viděli jsme výstavu na instagramu a chtěli jsme to také spatřit,“ říkají nadšeně mladí Angličané s tím, že v jejich vlasti moc věcí spojených s naturismem není, a „navíc je tam zima“.

V „nahé“ návštěvní dny mohou samozřejmě přijít i oblečení lidé, ale podle vyjádření muzea je „logické, že v tyto termíny budou návštěvníci do jisté míry odhalení“. Kdokoliv tedy přijde plně oděn, „mohl by být považován za poněkud divného“.

Výstava Naturistický ráj zahrnuje 600 fotografií, filmů, časopisů, obrazů, knih či soch se vztahem k naturismu, nudismu a nahotě, uvedl server The Guardian. Mezi exponáty je i fotografie francouzské propagátorky naturismu Christiane Lecocqové, která spolu s manželem založila první rekreační středisko pro nudisty na světě.

Vstupné pro dospělé činí 11 eur (276 korun), pro děti a mládež do 18 let je zdarma. Výstava skončí 9. prosince.

Norská ministryně před publikem ukázala prsa, premiér to ocenil

Koktejl

Výběr článků

Načítám