Článek
„Nejnáročnější je manipulace, musím si hlavně dávat pozor, abych křehký velký plát nerozlomila,“ řekla dvaasedmdesátiletá Marie Horáková. Pláty pro maxi tatranku ve firmě Mondelez upekli stejně jako pro běžné malé tatranky. Rozměry jsou dané, a to 680 krát 272 krát 105 milimetrů. Až následně se pláty řežou na menší kousky.
Zatímco v tradiční malé oplatce je jich pět, v té obří je to 25 plátů. Jedna maxi oplatka tak odpovídá 240 kusům běžných tatranek, řekl výrobní inženýr Roman Kozák.
V Lovosicích už dříve obří tatranku vyrobili, pokaždé ji dělala Marie Horáková. „Důležité je rovnoměrně rozetřít náplň. Jeden den se musí namazat, pak se nechá ztuhnout a druhý den se zakrojí do potřebných rozměrů a potře čokoládou,“ uvedla.
V minulosti velkou oplatku dostali významní partneři nadnárodní firmy. „Teď jsme se rozhodli ji nechat zapsat do knihy rekordů. Stane se tak v sobotu a krájet se pak bude jako dort, ochutnat může každý,“ uvedl Kozák. Sám si na sušenkách a oplatkách rád smlsne. „No já také, moc ráda,“ doplnila Horáková.
V obří tatrance je kromě mouky a polevy 4,3 kilogramu vody, která se odpaří při výrobě plátů, 2,9 kilogramu rostlinného tuku, 2,6 kilogramu cukru a 1,2 kilogramu tvoří mléčné komponenty.