Hlavní obsah

V Litvínovicích mají labutě vlastní značku, štrádují si to po rušné silnici

Litvínovice

V Litvínovicích na Českobudějovicku ochraňují labutí rodinku, která se už po několikáté usídlila u místního rybníka. Mezi její kratochvíle patří procházky po rušné silnici. Obec proto nechala vyrobit speciální značku, aby štrádující labutě nikdo nepřejel.

Foto: obec Litvínovice

Labutě vyráží i na rušnou silnici v Litvínovicích u Českých Budějovic. Řidiče na ně upozorňuje značka.

Článek

„Jsou tady už potřetí nebo po čtvrté a je na ně vždy krásný pohled. Procházky mezi rybníky nebo i do zahrad jsou nahodilé. Vždy jde první máma, pak pět mláďat a nakonec labuťák. Je až obdivuhodné, jak jsou organizovaní,“ vyprávěl Novinkám starosta Litvínovic Martin Král (SNK – Litvín., Š. Dvory, Mokré).

Zmínil, že labutě, které si všichni v obci oblíbili, si to však poměrně často štrádují i po frekventované silnici třetí třídy mezi Litvnínovicemi a Šindlovými Dvory. „Měli jsme o ně strach, a tak jsem zadal reklamní agentuře, aby nám vyrobila neobvyklou značku. Myslím, že se vyvedla a jsou na ní labutě pěkně vyvedené,“ pochvaloval si starosta.

Labuťák už po greenu u Kuřimi nebloudí sám

Koktejl

V Litvínovicích je hned několik rybníků a labutím se tam opravdu dobře daří.

„Všech pět mláďat vyvedly právě v hnízdě u rybníka,“ podotkl Král. Místní prý nedají na labutě dopustit. „Nabádáme řidiče k opatrnosti, ale pozor si dávají i například pejskaři,“ dodal starosta.

Pes zmrzačil u Plzně labuť, ornitologové hledají svědky

Krimi

Výběr článků

Načítám