Hlavní obsah

V Liberci se narodilo mládě žirafy. Sameček je významný pro celý evropský chov

Desetiletá samice silně ohrožené žirafy Rothschildovy přivedla v liberecké zoologické zahradě na svět mládě. Sameček je cenným přírůstkem pro celý evropský chov, protože je výsledkem cíleného plánování a chovatelé znají jeho genetický původ.

Foto: Zoo Liberec

Mládě žirafy už mohou lidé obdivovat ve venkovním výběhu.

Článek

Matka mláděte přicestovala loni na jaře do Liberce ze zoo ve Dvoře Králové, aby pomohla stabilizovat sociálně nevhodnou situaci ve zdejším žirafím stádě. Do ní se dostala liberecká skupina žiraf poté, kdy náhle uhynula chovná samice, matka tehdy desetiměsíčního mláděte. Královédvorská samička skvěle do skupiny zapadla a stala se pečovatelkou sirotka. Chovatelům obou zahrad plán vyšel a brzy také zabřezla. Nyní přivedla na svět mládě.

„Porod žirafy proběhl bez výrazných komplikací brzy ráno. Po příchodu chovatelů už mládě stálo na nohách, bylo vitální a dobře orientované. Jedná se o silného a velmi aktivního samečka a matkou je zkušená samice, která se o něj vzorně stará. Doufáme tedy, že odchov bude bezproblémový i nadále a ve vývoji se nic nezadrhne,“ řekl hlavní liberecký zoolog Luboš Melichar.

Malý samec je pro celý evropských chov žiraf Rothschildových významným přírůstkem. Chovatelé v případě obou rodičů znají velmi podrobně jejich rodokmen, což je u žiraf poměrně vzácné.

V Liberci se vylíhl malý kondor. V Olomouci ho krmí pomocí finty s maňáskem

Koktejl
Foto: Zoo Liberec

Sameček je vzácným přírůstkem do evropského chovu.

„Mládě má tedy dobré vyhlídky na uplatnění v dalším chovu,“ doplnil zoolog ze Safari Parku Dvůr Králové Luděk Čulík.

Mládě už tráví první dny ve venkovním výběhu a návštěvníci liberecké zahrady mají možnost jej pozorovat. Načas kvůli němu musely společný výběh opustit zebry a s žirafami se dočasně střídají. Zebří hřebec by se totiž mohl k žirafímu mláděti chovat agresivně.

Žirafy čeká koncem roku stěhování

Kompletní skupinu žiraf Rothschildových uvidí v Liberci lidé zřejmě jen do konce tohoto roku. Poté budou všechny převezeny do jiných zoologických zahrad, protože liberecký pavilon čeká kompletní rekonstrukce.

„Dvorská samice se svým potomkem i osiřelým dospívajícím mládětem poputuje zpět do Safari parku, dočasný domov pro samce je předmětem probíhajících jednání,“ doplnila mluvčí liberecké zoologické zahrady Barbara Tesařová.

Cílem rekonstrukce pavilonu žiraf je zlepšení jeho technického stavu a snížení energetické náročnosti. Především ale v zahradě vytvoří lepší životní prostor pro zvířata a zvětší jejich venkovní výběh.

Samička orlosupa z Liberce ve volné přírodě odchovala mládě. Poprvé za 50 let

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám