Hlavní obsah

V Jižní Africe se urodila nejtěžší bluma, váží skoro půl kila

Organizace Guinness World Records oficiálně oznámila nový zápis v kategorii nejtěžších blum či švestek. Novým rekordmanem se stal plod vypěstovaný v Jižní Africe, jehož hmotnost přesáhla 460 gramů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový rekord mezi nejtěžšími blumami či švestkami jde na konto jihoafrických farmářů Deana a Deona Barnardových. Bluma, která letos vyrostla ve zhruba sedmihektarovém sadu na jejich farmě Oppie Plaas Boerdery, dosáhla při vážení za přítomnosti komisařů z organizace Guinness World Records hmotnosti 464,15 gramu.

To je o velmi výrazných 109,78 gramu více, než v roce 2021 zaznamenal předchozí rekordman z Japonska. Tehdy šlo o odrůdu Kiyo, zatímco plod z Jižní Afriky patří k odrůdě Autumn Treat.

Nová rekordní bluma se urodila samovolně, k jejímu vypěstování nebylo vyvinuto žádné speciální úsilí. Vyrostla na jednom ze stromů společně se zhruba 150 dalšími plody. Farmáři však doplnili, že o svůj sad se snaží starat co nejlépe. Například zaměstnávají odborníka, jenž se právě na pěstování blum specializuje, a každoročně se také provádějí rozbory půdy a na základě výsledků se do ní doplňují potřebné látky.

V místě, kde Barnardovi farmaří, panuje podle jejich slov specifické mikroklima, které blumám prospívá. Proto vlastně až tak nepřekvapí, že se v letošní sklizni našlo i několik dalších potenciálních rekordmanů o hmotnosti mezi 400 a 450 gramy.

A ačkoliv dosud Barnardovi o nějakých rekordech vůbec ani neuvažovali, jejich poslední úroda jim dala velkou motivaci. Nyní si tak dali za cíl vypěstovat blumu, která prolomí půlkilogramovou hranici.

Štěstí bez hranic. Japonec vypěstoval jetelový 63lístek

Koktejl
Související témata:
Blumy

Výběr článků

Načítám