Článek
„Byl tlustý skoro jako kráva. Je to jako sen. Pořád se bojím, jak dlouho ještě vydržím pracovat, ale jsem neuvěřitelně šťastný,“ citovala agentura Kjódó 73letého rybáře Masahira Takeučiho, který tuňáka ulovil u severojaponského mysu Oma.
OG chce rybu podávat ve svých michelinských restauracích Ginza Onodera a řetězci podniků Nadaman po celém Japonsku. „První tuňák (v roce) je něco, co má přinést štěstí,“ citovala agentura AFP generálního ředitele OG Šindžu Nagaa. Ten doufá, že lidé budou tuňáka jíst a budou mít „báječný“ rok, uvedla BBC.
První japonská dražba tuňáků v roce zvaná Hatsu-Seri, která se koná každý rok kolem 5. ledna na tokijském rybím trhu Tojosu, má vítězi přinést prosperitu a štěstí v nadcházejícím roce. Zároveň se jedná o jedinečnou příležitost, jak vejít do povědomí veřejnosti, protože se o aukci ve velkém zmiňují japonská i mezinárodní média, informovala OG na svých stránkách.
V Makru prodávali tuňáka s nadlimitním obsahem histaminu
Letošní cenová nabídka byla druhá největší od roku 1999, odkdy se vedou záznamy o aukcích. Nejvyšší cena byla v roce 2019, kdy takzvaný „král tuňáků“ Kijoši Kimura za 278kilogramovou rybu podle BBC zaplatil 333,6 milionu jenů (více než 51 milionů Kč).
Onodera Group podniká v široké škále oborů, například v potravinářství nebo zdravotnictví. Její společnost LEOC Co. provozuje podniky na více než 2800 místech v Japonsku, upřesnila na svých stránkách.
Síť restaurací Ginzo Onodera existuje v Japonsku a USA od roku 2013. OG loni uvedla, že mezi lety 2017 a 2024 získaly pobočky v Tokiu, Los Angeles a New Yorku prestižní michelinskou hvězdu celkem 13krát.
Tokijské tržiště Cukidži, které vzniklo v roce 1935 a bylo největším rybím trhem na světě, se přesunulo do zhruba tři kilometry vzdáleného Tojosu před sedmi lety. Důvodem byly nevyhovující hygienické normy Cukidži, jeho potřebné zabezpečení před zemětřesením a celková modernizace. Tojosu se otevřelo 11. října 2018 na umělém ostrově v Tokijském zálivu, jehož výstavba přišla na 569 miliard jenů (přes 88 miliard Kč).