Hlavní obsah

V Japonsku se začala prodávat lžička, díky níž jídlo chutná slaněji

V Japonsku se začala prodávat lžíce, díky níž jídlo chutná slaněji. Je vyrobená z plastu a kovu a podle vynálezců má přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla.

Foto: Profimedia.cz

Lžíce zvyšující pocitovou slanost jídla

Článek

Dlouhodobá nadměrná konzumace soli zvyšuje krevní tlak, zatěžuje ledviny, zvyšuje riziko mozkové mrtvice a dalších zdravotních komplikací. Dospělý Japonec v průměru zkonzumuje deset gramů soli denně, což je dvojnásobek oproti doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).

Šedesát gramů vážící elektrická „slaná lžíce“ je poháněna dobíjecí lithiovou baterií. Špičkou zařízení prochází slabý elektrický proud, což koncentruje ionty sodíku na jazyku.

Podle výrobce, firmy Kirin, se slanost jídla díky použití lžíce zvýší až jedenapůlkrát. Uživatelé si přitom mohou vybrat ze čtyř intenzit slanosti, uvedla společnost, která mimo jiné vyrábí jedno z nejpopulárnějších japonských piv a nyní více expanduje do oblasti zdravotnictví a zdravé výživy. Podle průzkumu společnosti z roku 2021 si lidé, kteří se snaží omezit příjem soli, často stěžují, že jim jídlo přijde bez chuti.

Na vývoji lžíce se podílel profesor Homei Mijašita z tokijské univerzity Meidži, který dříve představil prototyp chuť zvýrazňujících elektrických jídelních hůlek a loni za tuto technologii obdržel Ig Nobelobu cenu v oblasti výživy, což je humorná obdoba Nobelových cen a uděluje se od roku 1991.

Společnost Kirin zpočátku nabízí 200 kusů těchto produktů v on-line prodeji za 19 800 jenů za kus (2865 korun). Ještě v červnu bude první série nabízena také v japonském maloobchodním prodeji. Kirin však doufá, že se do pěti let podaří toto zařízení prodat milionu zákazníků po celém světě.

Recesistickou Nobelovu cenu dostal výzkum olizování kamenů či počítání chlupů v nose

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám