Hlavní obsah

V indických vesnicích provozují kriminálníci školy pro zloděje

Indičtí zločinci našli nový druh příjmů. Otevřeli totiž placené školy, kde učí děti z chudých rodin krást. Cílem jsou primárně svatby bohatých lidí, kde se vždy vyskytuje hodně peněz, ale také například šperků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když se řekne investice do vzdělání, většina lidí si jako první pravděpodobně představí vysoké školné na některé prestižní či výběrové škole. A dost podobně to vlastně funguje i ve zlodějských školách, které ve třech vesnicích v indickém státě Madhjapradéš provozují skuteční kriminálníci.

Jde totiž o placené školy, kde mladí adepti zlodějského řemesla podstupují roční výcvik. Nastupují sem děti ve věku již od dvanácti let, které většinou pocházejí z velmi chudých rodin, jejichž členové mají jen velmi nízké vzdělání.

Roční školné stojí 200 až 300 tisíc indických rupií (54 až 81 tisíc korun). To je pro rodiče „studentů“ dost vysoká částka, ale platí ji s výhledem, že se tyto peníze v budoucnu bohatě vrátí a děti si nakradou na lepší život.

Zloděj předstíral, že je odpadkový pytel. Natočila ho kamera na domě

Koktejl

Mezi vyučovacími předměty jsou klasiky jako kapsářství nebo kradení tašek na přelidněných místech, ale také například útěk před policisty nebo trénink odolnosti vůči bití. Vyučujícími jsou zloději a kriminálníci, kteří s těmito disciplínami již mají značné zkušenosti.

Cílem je vyškolit studenty tak, aby se dokázali vetřít na svatby bohatých lidí s velkými počty hostů a tam krást peníze, šperky, svatební dary a další cenné předměty. Indický server NDTV upozornil na jeden takový případ ze začátku letošního srpna, kdy se zloději podařilo na svatbě ukrást šperky v hodnotě 15 milionů rupií (přes čtyři miliony korun) a dalších 100 tisíc rupií v hotovosti (27 tisíc korun).

Indická policie eviduje již přes 300 případů krádeží na svatbách, v nichž mají prsty právě absolventi těchto zlodějských škol. Jejich potrestání však komplikuje fakt, že jsou ještě nezletilí, a navíc se indické úřady v případech mladých zlodějíčků snaží spíše o nápravu a vzdělávání než o represi.

Lze tedy předpokládat, že zlodějské školy budou ještě nějakou dobu dost slušně prosperovat. Zvláště když zločinecké organizace, které školy provozují, podle všeho čerstvé absolventy nezřídka přijímají do svých struktur.

Šílený zloděj hodiny unikal policistům, nakonec zůstal viset na telefonních drátech

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám