Hlavní obsah

V Illinois se propadl důl, uprostřed hřiště se otevřel 30metrový kráter

Velké štěstí měli ve středu obyvatelé města Alton v americkém státě Illinois. Uprostřed hřiště v tamějším parku Gordona Moora se totiž zčistajasna objevila velká díra, když se tam povrch propadl do podzemního dolu. Při neočekávaném incidentu však nikdo nezemřel, a dokonce ani nebyl zraněn.

Kamera natočila, jak se na hřišti v Illinois propadla zemVideo: Reuters

Článek

Díra, která se ve středu ráno objevila uprostřed hřiště v Altonu, má podle serveru First Alert 4 přibližně 30 metrů na šířku a hluboká je odhadem 9 až 15 metrů. Za jejím vznikem stojí propad země do důlního díla, které se nachází pod povrchem. Pod zemí zmizel i sloup s osvětlením.

„Doly jsou v této oblasti už desítky let, ale nikdy předtím se to nestalo,“ kroutil hlavou Michael Haynes z altonské radnice a dodal, že než se přijmou nějaká opatření, je potřeba celý incident řádně vyšetřit.

First Alert 4 dále uvádí, že pod altonským hřištěm se nachází stále funkční důlní dílo, takže je velmi překvapivé, že se při zborcení nikomu nic nestalo. Než však skončí vyšetřování, bude celá oblast kolem propadu samozřejmě uzavřená pro veřejnost.

Smutná je ovšem skutečnost, že poškozené hřiště na tomto místě stojí jen zhruba pět let, takže bylo prakticky stále jako nové. Vybudováno bylo v roce 2019 za více než milion dolarů (při dnešním kurzu zhruba 23,5 milionu korun).

Radnice tak nyní bude muset hledat způsoby, jak zařídit a zafinancovat opravy, ačkoliv Michael Haynes předpokládá, že město za ně platit nebude, pravděpodobně proto, že zodpovědnost leží na subjektech spojených s doly v podzemí.

I přesto jde o událost, která zásadně zasáhla do životů lidí ve městě. „Je to hodně smutné. Jednak proto, že hřiště bylo nové, a jednak kvůli všem mladým, kteří zde sportovali. Bude to mít dopad na tisíce lidí,“ posteskl si místní obyvatel Richard Baird. Ale s odkazem na doly pod městem dodal, že jej to vlastně ani nijak nepřekvapilo.

Minaret se kvůli vichru pomalu sunul k zemi. Lidé jeho pád zachytili na video

Koktejl

Výběr článků

Načítám