Hlavní obsah

V Dánsku stáhli z trhu korejské instantní nudle, jsou příliš pálivé

Dánské úřady stáhly z trhu instantní nudle od korejské společnosti Samyang. Podle komisařů obsahují přespříliš látky kapsaicin, která způsobuje pálení v ústech. Toto množství je podle mínění dánských odborníků v některých produktech tak extrémní, že může způsobit až otravu.

Foto: Chen Yehua / Xinhua News, Profimedia.cz

Pálivé instantní nudle od společnosti Samyang

Článek

Dánská potravinářská agentura minulý týden vydala varování, aby se spotřebitelé vyhýbali třem produktům z řady instantních nudlí od korejské společnosti Samyang, které jsou běžně dostupné prakticky po celém světě včetně Česka. Tato výzva přišla zároveň s oznámením, že se tyto výrobky stahují z dánského trhu.

Konkrétně jde o produkty Buldak 3× Spicy & Hot Chicken, 2× Spicy & Hot Chicken a Hot Chicken Stew. „Rozumíme tomu tak, že dánský potravinářský úřad stáhl výrobky nikoliv kvůli problému s jejich kvalitou, ale proto, že byly příliš ostré,“ sdělila firma Samyang webu BBC.

To později potvrdila i dánská veterinární a potravinářská správa, když uvedla, že množství kapsaicinu, tedy látky, která způsobuje pálení, je ve zmíněných produktech tak vysoké, že „představuje riziko akutní otravy spotřebitele“, a to zejména u dětí. Lidé, kteří mají tyto nudle doma, by je podle dánských odborníků měli zlikvidovat nebo vrátit do prodejen, kde je koupili.

„Naše výrobky se vyvážejí do celého světa. Je to však poprvé, co byly staženy z výše uvedeného důvodu,“ upozornila dále společnost Samyang, která patří k největším jihokorejským výrobcům potravin. Firma navíc mimo jiné prohlašuje, že v šedesátých letech minulého století začala s výrobou instantních nudlí jako úplně první v celé Jižní Koreji.

Výrobce se nyní chystá detailně prozkoumat všechny dánské potravinářské předpisy a na základě toho pak podnikne další kroky. Server BBC vedle toho doplnil, že nezaznamenal žádný další případ, kdy by instantní nudle od Samyangu byly staženy z trhu v některé jiné zemi. Za extrémně pálivé je tak zatím podle všeho považují pouze Dánové.

Svět zná novou nejpálivější papričku, je až tisíckrát pálivější než jalapeňos

Koktejl

Výběr článků

Načítám