Hlavní obsah

V Česku se po letech vylíhly tinamy koroptví. Mají nejkrásnější vejce

Brno

Po dlouhých osmatřiceti letech se v Česku podařilo odchovat tinamy koroptví, jejichž původním domovem je Jižní Amerika. Z přírůstků u těchto ptáků se těší chovatelé v brněnské zoo. Na světě chová tinamy jen šest zoologických zahrad. Jejich poslední úspěšný odchov v ČR měla v roce 1986 Zoo Praha. Vejce u tinam připomínají zbarvením ta velikonoční.

Tinamy koroptvíVideo: Zoo Brno

Článek

„Odchov tohoto druhu v Zoo Brno je ojedinělou událostí,“ řekl Novinkám kurátor tamního chovu ptáků Petr Suvorov. Samec a samice tinamy koroptví vypadají prakticky stejně. Určování pohlaví je velmi složité i z krevních vzorků a umí to jen několik laboratoří v Evropě.

Foto: archiv Zoo Brno

Vejce u tinam jsou leskle porcelánová, mají syté barvy a patří podle odborníků k těm nejkrásnějším.

O školku se starají samci

Tinamy žijí v polygynandrickém svazku. Znamená to, že více samic v hejnu se páří a klade vejce do hnízd více různých samců, kteří pak snůšku vysedí sami a starají se o mláďata. Jednotlivé druhy tinam snášejí různě zbarvená vejce. Ta jsou leskle porcelánová, mají syté barvy a mezi ptáky tak patří k těm nejkrásnějším. Často jsou srovnávána s velikonočními.

Foto: archiv Zoo Brno

V brněnské zoo se nyní podařilo odchovat tři tinamy koroptví.

Brněnská skupina tinam ve dvou po sobě následujících sezonách nakladla v každé zhruba 50 hnědofialových vajíček, ale neseděly na nich. Vejce tedy nebyla oplozená.

„Ke konci roku 2023 jsme dovezli ze soukromého chovu kohouta s již prokázanými reprodukčními výsledky. Část vajec ze sezony 2024 byla již oplozená a kohout se opakovaně pokoušel je vysedět, což se zatím nepodařilo až do konce. Proto jsme vajíčka umístili do inkubátoru,“ vysvětlil Suvorov.

Let jim moc nejde, ale umí plavat

V inkubátoru se vylíhla čtyři mláďata, z toho tři přežila a mají se čile k světu. Mláďata potřebují specifickou péči. Po vylíhnutí je při odchovu ze začátku nutné do krmení přimíchat malou část rozředěného trusu rodičů, aby se jim vytvořila správná střevní mikroflóra.

Foto: archiv Zoo Brno

Tinamy jsou vzdálené příbuzné pštrosů a jen těžko se u nich rozeznává samice od samce.

„Tinama je jediný běžec, který umí létat díky krátkým a kulatým křídlům, ale není v tomto směru příliš obratná. Traduje se, že když přelétává řeku a unaví se, spadne do vody a doplave na druhý břeh,“ dodal Suvorov.

Na světě je aktuálně registrováno 48 druhů tinam, které žijí pouze v oblasti od Patagonie po Mexiko. Tinamy jsou vzdálené příbuzné pštrosů.

Foto: archiv Zoo Brno

Tinamy koroptví chová jen šest zoo na světě.

Pětiletá tygřice Samba ze Zoo Zlín se o své první mládě vzorně stará

Koktejl

Výběr článků

Načítám